Сарадња са Бугарском у енергетском сектору

Сарадња са Бугарском у енергетском сектору

01/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је у Димитровграду са Александром Николовом, министром енергетике Бугарске, о сарадњи у гасном сектору, као и другим областима у енергетици, регионалном повезивању и свеукупном унапређењу односа Србије и Бугарске.

 

„Изградња гасног интерконектора унапредиће односе Србије и Бугарске и осигураће безбедност у снабдевању, а јако је важно да сарађујемо и у другим областима, пре свега када је реч о зеленој агенди. Донели смо законодавни оквир, при крају је израда стратешких докумената који ће одредити правце српске енергетике у наредним деценијама, а свакако су регионално повезивање и сарадња један од приоритета Министарства. Такође, мислим да треба да разговарамо посебно о ОИЕ, као и развоју водоничне стратегије. Постоји простор да сарађујемо у енергетском сектору, као и у области инфраструктуре, и да унапредимо свеукупне односе две државе“, рекла је Михајловићева у разговору са бугарским министром.

Они су разговарали током церемоније поводом почетка радова на изградњи гасне интерконекције између Србије и Бугарске у Димитровграду и најавили састанак у Београду.

„Постоји много простора за сарадњу у области енергетике и слажем се да треба да интензивирамо све разговоре који ће допринети реализацији заједничких пројеката у наредном периоду. Осим по питању гаса, можемо да сарађујемо и у области зелене енергије која је подједнако важна за обе земље“, рекао је Николов.