Dogovoreno otvaranje Konzulata Letonije u Beogradu

Dogovoreno otvaranje Konzulata Letonije u Beogradu

31/01/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Letonije Edgar Rinkevičs potpisali su danas Memorandum o razumevanju između dve zemlje.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio da će u srpskoj prestonici biti otvoren Konzulat Letonije, pri ćemu će počasni konzul te zemlje u Beogradu biti Bojan Kostić.

Prema njegovim rečima, ovaj dokument definiše dobru volju dve zemlje da se u narednom periodu održavaju redovne političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova, da se razmenjuju iskustva u oblasti evropskih integracija, ali i da se daje doprinos dodatnom razvoju ekonomske saradnje.

On je preneo da je cilj današnjeg sastanka bio produbljivanje bilateralne saradnje dveju zemalja, između kojih su u planu i konsultacije na najvišem nivou kako bi se ostvarili zajednički ekonomski interesi.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je dosadašnja saradnja bila na niskom nivou, izrazivši nadu da će se u budućnosti odnosi i razmena znanja, digitalnih proizvoda, iskustava i dobara između dva naroda unaprediti.

Selaković je pohvalio spremnost Letonije da podrži proces traženja mirnog i kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, i ujedno iskazao zahvalnost Rinkevičsu na podršci koju je Letonija pružila Srbiji u procesu evrointegracija.

Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine i o nužnosti da se dijalog nastavi, ali i da se sprovode do sada postignuti sporazumi, naročito kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština, a u skladu sa prvim Briselskim sporazumom od koga je prošlo 3.180 dana, preneo je on.

U skladu sa tim, ministar je rekao da je Letonija spremna da poveća svoj kontingent u okviru jedinica Kfora, što je od velikog značaja za Srbiju kada je u pitanju očuvanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Takođe, kako je dodao, bilo je reči i o saradnji na multilateralnom planu, kao i spremnosti dveju država da podrže međusobne kandidature u predstojećem periodu.

Ministar spoljnih poslova Letonije je ukazao na to da je Srbija ostvarila veliki napredak u evrointegracijama održanim referendumom, i poručio da njegova zemlja Srbiji, kao kandidatu za članicu EU, pruža bezrezervnu podršku.

On je najavio da će u toku današnjeg dana sa predstavnikom srpske diplomatije razgovarati o ključnim temama, kao što su ekonomska digitalizacija, podrška dijalogu između Beograda i Prištine, inicijativa za Zapadni Balkan i drugo.