Подршка Владе Француске нашим најуспешнијим студентима

Подршка Владе Француске нашим најуспешнијим студентима

31/01/2022 Off By BERB

Фото: Агенција Танјуг, Драган Кујунџић

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и директор Француског института у Србији Станислас Пјере потписали су данас Споразум о сарадњи који предвиђа да сваки добитник стипендије „Доситеја” Фонда за младе таленте Републике Србије који мастер или докторске студије наставља у Француској, добије и додатну стипендију Владе Републике Француске.

Beograd, 31. januara 2022. – Potpisan je Sporazum o saradnji izmedju Srbije i Francuske koji predvidja da svaki dobitnik stipendije “Dositeja” Fonda za mlade talente Republike Srbije koji master ili doktorske studije nastavl?a u Francuskoj, dobije i dodatnu stipendiju Vlade Republike Francuske. Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pieret, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Kosar i ministar sporta i omladine Vanja Udovicic prilikom potpisivanja sporazuma. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

„Потписивање овог споразума, којим настављамо скоро деценију дугу сарадњу, још један је доказ пријатељских односа Србије и Француске и велики подстрек за наше најуспешније студенте, који могу очекивати подршку и српске и француске владе приликом наставка свог академског усавршавања. Наш заједнички циљ је да се најуспешнији студенти упознају са француском културом, стекну пријатеље, надограде своја знања и у Србију се врате са најлепшим утисцима из Француске. Повезивање младих из двеју земаља гаранција је јачања традиционално добрих билатералних односа и у будућности. У име Владе Републике Србије захваљујем Влади Републике Француске што је препознала успехе наших најбољих студената и пружила им додатну подршку, која им је током академског усавршавања од велике важности. Фонд за младе таленте и ове године повећао је и број и износ додељених стипендија и наставиће да ради на стварању све бољих услова за крчење пута до великих успеха нашим највреднијим академцима”, изјавио је након потписивања споразума министар Удовичић.

Стипендија Владе Француске обезбеђује и покрива трошкове студентског социјалног осигурања у Републици Француској и обезбеђује студенту статус „стипендисте француске владе” који обухвата извесне погодности током студија. Споразум о сарадњи ступа на снагу даном потписивања и важиће четири узастопне академске године, почев од академске 2021/22. године.