Србија заинтересована за унапређење сарадње са Бурундијем

Србија заинтересована за унапређење сарадње са Бурундијем

29/01/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас телефонски разговор са министром иностраних послова Републике Бурунди Албертом Шингиром.

 

Селаковић је овом приликом истакао да је продубљивање билатералне сарадње са државама афричког континента један од спољнополитичких приоритета Србије и да наша земља има жељу да интензивира односе са Бурундијем.

Подсетивши да Србија и Бурунди ове године обележавају 60 година од успостављања дипломатских односа, Селаковић је истакао да смо отворени за размену посета на високом и највишем нивоу и позвао министра Шингира да ове године посети Србију.

Шеф српске дипломатије навео је да са наше стране постоји заинтересованост за унапређење билатералне сарадње у различитим областима попут трговине, одбране и безбедности, образовања и спорта.

Србија, како је додао, жели да развија и проширује економске односе са Бурундијем, што укључује и повећање трговинске размене, а са наше стране постоји и велико интересовање за развој пољопривредне сарадње.

Посебну захвалност министар Селаковић изразио је због подршке Бурундија територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Према његовим речима, узајамна подршка у међународним организацијама у питањима од националног интереса доказ је пријатељства две државе и чврста основа за даље унапређење сарадње на билатералном нивоу.

Саговорници су разменили и информације о епидемиолошкој ситуацији, а министар Селаковић је и овом приликом Бурундију понудио помоћ у антиковид вакцинама.