Влада донирала 60 хиљада транспортних медијума за PCR тестирање Мостару

Влада донирала 60 хиљада транспортних медијума за PCR тестирање Мостару

27/01/2022 Off By BERB

Влада Србије упутила је граду Мостару донацију универзалних транспортних медијума са два бриса за PCR тестирање на корона вирус.

 

Транспортни медијуми који су данас кренули пут Босне и Херцеговине представљају неопходну компоненту у свим протоколима за тестирање на ковид и састоје се из епрувете и два бриса за узорковање. На овај начин ће услуге које пружа здравствени центар у Мостару бити унапређене, а грађанима ће тестирање бити доступно на више локација, па чак и на адресама оних који су старији и угрожени.

Имајући у виду да је потрошња града Мостара у просеку четири и по хиљаде транспортних медијума месечно, Влада Србије је поносна што ће ова количина бити довољна Мостарцима током наредних годину дана. Влада Србије се нада да ће ова донација помоћи граду да се што успешније избори са пандемијом у наредном периоду.

Сарадња са Мостаром интензивирана је након посете председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић овом граду 21. октобра прошле године. Брнабић је тада посетила српску заједницу у Мостару. Том приликом председница Владе Србије састала се са потпредседником Скупштине Града Мостара Велибором Миливојевићем и градоначелником Мариом Кордићем, са којима је ова донација договорена и на крају реализована.

Република Србија је од почетка пандемије у више наврата помагала земље региона медицинским материјалом, лековима, заштитном опремом и вакцинама, које су свакако биле најпотребније нашим суседима у претходних годину дана. Такође, Влада Србије се поноси чињеницом што су грађани региона могли да се вакцинишу у нашој земљи у тренутку док у њиховим земљама вакцине нису биле доступне.