Veliki korak u nastavku evropskih integracija Srbije

Veliki korak u nastavku evropskih integracija Srbije

25/01/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama naše zemlje.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom i komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejiem, poručila da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti – vladavini prava, javnoj upravi, ekonomiji i Zelenoj agendi.

Nakon Međuvladine konferencije 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili Klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima koje se tiču našeg daljeg evropskog puta, napomenula je premijerka.

Ona je istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, objasnivši da su građani glasali za to da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

Ponosna sam na taj uspeh i to je jedna od velikih stvari na našem evropskom putu, jer je to osnovna reforma u oblasti vladavine prava, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je poručila da će se bez pauze, sa svim partnerima, nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava, kako bi se bez odlaganja formirala radna grupa i započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta, do usklađivanja sa Ustavom.

Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome, poručila je premijerka i najavila da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, koje će ojačati tržišnu ekonomiju i ekonomiju generalno.

Takođe, kako je naglasila, biće nastavljene i reforme koje se tiču Zelene agende, unapređenja zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji.

Ona je ponovila da te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama, dodavši da je Srbija ostvarila odlične ekonomske rezultate uprkos pandemiji koronavirusa i da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u EU.

Prema njenim rečima, rast BDP-a Srbije u 2021. godini iznosio je 7,5 odsto, što je jedan od najboljih u čitavoj Evropi, a prosečna plata u decembru prošle godine veća je od 600 evra.

Brnabić je navela podatak da su strane direktne investicije u 2021. godini iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, uz napomenu da je više od 60 odsto tih investicija iz država članica EU.

Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji, navela je predsednica Vlade, pri čemu je ukazala na važnost regionalne saradnje, jer sve što je postignuto od 2014. godine do sada, može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu.

Prema njenim rečima, regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu ključni su za dalji proces evropskih integracija.

Veliki deo razgovora odnosio se na regionalno povezivanje, saradnju i odnose u regionu i šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU, rekla je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na pitanje šta su planovi Srbije za 2022. godinu kada je reč o evropskim integracijama, rekla da će naša država raditi sa državama članicama i Evropskom komisijom na otvaranju Klastera 3 na sledećoj međuvladinoj konferenciji u junu, tokom francuskog predsedavanja, kao i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja godine.

Premijerka je ponovila da je ovo trenutak za Srbiju koji nije viđen ranije, otvaranjem četiri pregovaračka poglavlja, ali i revolucionarnim korakom u oblasti vladavine prava, izglasavanjem izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Taj momentum ne smemo da izgubimo, zato nećemo da se zaustavljamo ni da pravimo pauzu, bez obzira na izbore. Naša je odgovornost da nastavimo da radimo na ovome, istakla je Brnabić i dodala da sve to pokazuje da je Srbija posvećena reformama, pre svega u oblasti vladavine prava.

Borel je rekao da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i naveo da Kosovo pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome.

Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na EU putu, poručio je on.

Borel je najavio da će Lajčak sa predstavnikom SAD prvo sledeće nedelje ići na Kosovo i Metohiju, kako bi se zalagao za obnavljanje dijaloga.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU je, vezano za projekat Rio Tinto u Srbiji, istakao da se od zemalja kandidata očekuje da takvi projekti budu u skladu sa ekološkim pravilima Unije.