Државне хартије од вредности ускоро у систему Euroclear-a

Државне хартије од вредности ускоро у систему Euroclear-a

24/01/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, директорка Централног регистра хартија од вредности Ана Јовановић, директор глобалног тржишта капитала Euroclear-a Судип Чатерџи и директор оперативних послова Euroclear-а Стефан Бернард потписали су данас документ којим се дефинишу услови сарадње, у циљу укључивања државних хартија од вредности Републике Србије у систем Euroclear-a.

Beograd, 24. januara 2022.- Ministar finansija Sinisa Mali potpisao je tokon video konferencije ugovor sa predstavnicima Evroklira kojim se definisu uslovi saradnje u cilju ukljucivanja nasih drzavnih hartija od vrednosti u sistem Evroklira.Ugovor je sa nase strane potpisala jos direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanovic, a iz Evroklira su potpis na dokument stavili direktor globalnog trzista kapitala Evroklira Sudip Ceterdzi i direktor operativnih poslova Stefan Bernard. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

 

Приступање Euroclear систему је од великог значаја за Републику Србију због потребе ширења базе инвеститора и повећања доступности државних хартија од вредности крајњим инвеститорима, највећим светским професионалним институционалним фондовима.

У потписаном документу „Услови о сарадњи“ дефинишу се циљеви и временски оквир за повезивање са системом „Euroclear Bank“, у коме ће учествовати Министарство финансија, Централни регистар хартија од вредности, а индиректно и Народна банка Србије.

Документ дефинише рокове у којима је неопходно испунити  услове и задатке у циљу обезбеђивања повезивања са Euroclear-ом, као и рокове за доношење адекватних подзаконских акта.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је ово велики дан за Владу Србије, јер смо потписивањем овог документа учинили последњи корак ка томе да Србија постане део породице Euroclear-а, који је највећа клириншка кућа на свету, која окупља велики број највећих и најважнијих инвеститора.

Према његовим речима, повезивање са Euroclear-om ће олакшати улагање нових инвеститора у државне хартије од вредности емитоване у домаћој валути.

„Такође, имаће позитиван ефекат на даљи развој тржишта новца и капитала у нашој земљи, и на повећање ликвидности секундарног тржишта хартија од вредности, а довешће и  до смањења трошкова финансирања. Овим повезивањем ће се постићи лакше улагање нових инвеститора, као и потпуно новог профила инвеститора, у државне хартије од вредности и даљи развој домаћег тржишта. Већа конкуренција подразумева мање каматне стопе за нашу државу, а тиме и за привреду и грађане“,  рекао је Мали.

Синиша Мали је истакао да је за Србију овај корак посебно важан с обзиром на нашу стратегију емитовања државних хартија од вредности и стратегију развоја тржишта капитала.

„Само да подсетим да је у децембру 2021. године, усвојен потпуно нови, системски Закон о тржишту капитала, који треба да допринесе стварању транспарентнијег и сигурнијег тржишта капитала. Очекујемо да Централни регистар постане учесник  Euroclear-а током лета и да на јесен започнемо тестирање система како би прву аукцију државних хартија од вредности, деноминованој у домаћој валути, реализовали у јануару 2023. године“, казао је Мали.

Синиша Мали је истакао да је циљ да Србија добије инвестициони рејтинг током ове или најкасније почетком следеће године.

Директорка Централног регистра хартија од вредности Ана Јовановић рекла је да ће повезивање Централног регистра са Euroclear-om имати бројне позитивне ефекте који се, пре свега, односе на смањење трошкова финансирања јавног дуга и стварања потенцијала за даљи развој тржишта капитала.

„Централни регистар учешћем у и-Линку Euroclear-a по први пут врши повезивање са другим централним депозитаром хартија од вредности, чиме се омогућава директан приступ страних инвеститора домаћим државним хартијама од вредности, као и салдирање закључених трансакација у систему Euroclear-a“, навела је Јовановић.

Према њеним речима, Законом о тржишту капитала обезбеђен је правни основ за салдирање државних хартија од вредности у Euroclear-u, уведен концепт номинее рачуна, као врсте збирног рачуна на коме Euroclear у Централном регистру води хартије од вредности за своје клијенте и извршено раздвајање функције регистра од функције централног депозитара.

„Нови интегрални информациони систем Централног регистра обезбедиће потребну техничку инфраструктуру, а повезивање на SWIFT, комуникационе услове по највишим међународним стандардима. Техничке и комуникационе услове за повезивање са Euroclear-om, Централни регистар ће обезбедити до јуна ове године“, нагласила је Јовановић.

Директор глобалног тржишта капитала Euroclear-a Судип Чатерџи изразио је задовољство што се креће у следећу фазу сарадње са Министарством финансија.

„Изузетно смо задовољни што крећемо у следећу фазу сарадње са Министарством финансија Републике Србије ка нашем заједничком циљу да учинимо српско тржиште хартија од вредности доступним на Euroclear платформи. Кроз ову сарадњу доносимо међународне стандарде и еластичност српском тржишту капитала, што ће нам омогућити да створимо већу ликвидност, ефикаснију трошковну политику и привучемо међународне инвестиције“, нагласио је Чатерџи.

„Euroclear Bank“ је истакнути провајдер пост-трговинских трансакција, који олакшава салдирање трансакција домаћих и међународних хартија од вредности и чува безбедност предузетих инвестиција, повезује више од 2.000 тржишних учесника широм света и омогућава безбедно и ефикасно спровођење трансакција хартијама од вредности. Такође, помаже у процесима управљања ризиком и изложеношћу која произилази из предузетих трансакција.

„Euroclear Bank“ спада међу компаније са највишим кредитним рејтингом на финансијском тржишту дуже од деценије. Такође, подстиче развој отвореног и ефикасног тржишта, где је велики број и повезаност тржишних учесника конкурентска предност.

Клијенти потичу из више од 90 земаља широм света, док се трансакције салдирања спроводе у више од 50 валута, што довољно говори о разгранатости пословне мреже. Корисници услуга Euroclear-а су бројни, почев од брокерско-дилерских друштава, централних банака, пословних и инвестиционих банака, инвестиционих менаџера, до широког спектра емитената хартија од вредности.