Protiv privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ – deca  i  mladi su ga izgradili i on pripada njima!

Protiv privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ – deca i mladi su ga izgradili i on pripada njima!

24/01/2022 Off By BERB

Foto: Solidarnost

 

Politička platforma Solidarnost podržava apel Društva konzervatora Srbije nadležnim institucijama da se hitno spreči prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ koji pamti i podseća sve nas na značaj antifašističke borbe koju ova vlast svojim konstantnim revizionističkim politikama pokušava da relativizuje.

 

Ovom memorijalnom kompleksu na Jabuci kod Prijepolja, posvećenom sećanju na stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu,  a koji je decenijama služio kao centar za obrazovanje i rekreaciju dece i omladine, ponovo preti opasnost od privatizacije. U memorijalni kompleks se poslednjih decenija nije ulagalo čime su postepeno ugašene i njegove kulturno-obazovne aktivnosti. Nakon namernog sabotiranja njegovog rada, ovaj značajni muzeološki kompleks sadašnja vlast  nudi se na prodaju.

 

Solidarnost se zalaže za kulturnu politiku kojom će ovaj jedinstveni memorijalni kompleks biti ponovo vraćen lokalnoj zajednici i našoj deci – za igru, učenje, druženje, rekreaciju, za nesmetano razvijanje njihovih kreativnih i intelektualnih potencijala.

 

Javnim investiranjem u njegovo obnavljanje, oživljavanje i vraćanje u prvobitnu namenu višestruko doprinosimo kvalitetnijem detinjstvu naše dece, koji su jedna od najzanemarenijih društvenih grupa. Umesto u megalomanske tržne centre, država mora da ulaže u izgradnju novih škola, zdravstvenih ustanova, kulturnih centara – koji su ključna mesta socijalizacije dece i mladih, kao i u obnavljanje već postojeće infrastrukture – poput Doma kulture, Doma pionira i omladine Jugoslavije i Spomen doma „Boško Buha“, koji čine deo ovog znamenitog kompleksa na Jabuci kod Prijepolja.

 

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ ne sme biti otuđen od nas i naše dece jer su ga sama deca i podigla! Naši roditelji, tadašnja deca i omladina Jugoslavije doslovno su slala novčane priloge, takozvani „pionirski dinar“ od kojih je ovaj jedinstveni kulturno-obrazovno-rekreativni centar izgrađen. On pripada svima nama!

 

Solidarnost posebno naglašava potrebu oživljavanja kulturnih institucija van Beograda koje su devastarine centralizacijom, kao i osnaživanje lokalnih istorija i kultura i njihovu uključenost u lokalnu zajednicu.