ALEKSANDAR VUČIĆ: NOVA CENA STRUJE OD AVGUSTA

ALEKSANDAR VUČIĆ: NOVA CENA STRUJE OD AVGUSTA

10/06/2015 Off By

Vucic_1006_pok

 

Ranka Čičak

POSLE današnjeg razgovora predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić i potpredsednik Evropske komisije za energetiku, Maroš Šefčović rekli su novinarima da je Evropa spremna da pomogne Srbiji da reši pitanja dopremanja gasa i oslobađanja od štetnih isparenja elektrana na ugalj.
Vučić je rekao da je za nas najvažnije snabdevanje gasom i energetska bezbednost:
– Od 2019 godine pa nadalje Srbiji je potrebna sigurna budućnost u snabdevanju energijom, kako srpsku industriju i domaćinstva ni jednog sekunda ne ostavimo bez gasa. Razgovarali smo danas o svim mogućim gasnim putevima. O prisustvu ruskog gasa, o azerbejđanskom gasu, o izgradnji brojnih intekonekcija u našoj zemlji, uz podršku EU. Tako bi otvorili prostor i za dobijanje gasa iz arapskih zemalja, Irana i drugih sa te strane. Otvaranje MRĐI terminala ili na Krku u Hrvtskoj ili u Grčkoj, trebale bi nam interkonekcije za preuzimanje gasa sa različitih strana.
Vučić se zahvalio gostu na podršci za izgradnju interkonektora između Srbije i Bugarske i rekao da očekujemo podršku EU, a spremni smo da u tom projektu učestvujemo i svojim novcem. Snabdevanje sa različitih strana obezbediće nižu cenu:
– Takođe želim da se zahvalim EU i gospodinu Davenportu za sve što su učinili za našu termoelektranu Nikola Tesla. Više nemamo crni sneg u okolini i vazduh više nije zagađen. U budućnosti ćemo napraviti još sličnih projekata. Dobro je što su nas ubedili da prihvatimo i postanemo neko ko najbrže radi na sprovođenju pravila trećeg energetskog paketa i što smo neko koji je prihvatio smanjenje gasova sa efektom staklene bašte za 9,8 posto do 2030 godine. Vlada će sutra ili u petak to u potpunosti prihvatiti.To je naš doprinos čišćenju vazduha od loših štetnih emisija gasova i obezbeđivanju zdrave sredine.
I Šefčović je zadovoljan razgovorima s Vučićem i kaže da EU potpuno podržava srpske napore za pridruženje:
– Srbija je napravila veliki napredak i u prihvatanju čiste energije, pa se radujemo nastavku naše saradnje. Posle odluke o prekidanju Južnog toka, mi u EU tražimo najbolja rešenja za snabdevanje gasom. Formirali smo radnu grupu na najvišem nivou.Tako će svaka zemlja imati snabdevanje bar iz dva ili tri različita izvora. Prioritet nam je gasovod Srbija Bugarska i tu smo spremni da iz fondova izdvojimo novac, računajući i na ulaganja srpske Vlade.
Na pitanje kako EU gleda na različite izvore snabdevanja, Šefčović odgovara:
– Mi u Evropi plaćamo 400 milijardi evra godišnje za uvoz energije i zato nam je najbolje rešenje diverzifikacija snabdevanja, koja će omogućiti niže cene. Evropa je veliki i siguran kupac.
Vučića su novinari pitali da li je bilo reči o poskupljenju struje, a on je rekao da se o tome još razgovara, ali da neće pristati da poskupi do 1 avgusta, jer računa da će posle tog roka naši ljudi finansijski živeti bolje.
Bilo je i pitanja koja nisu imala veze sa strujom, kao recimo ona o braći Bitići i Rezoluciji o Srebrenici. Rekao je da u slučaju Bitići ima pomaka, a o Srebrenici neće sada govoriti, do petka, kada će se opet sastati s novinarima.
Na pitanje kako ćemo spasavati naš turizam, premijer odgovara – tako što ćemo prvi mi letovati u našoj zemlji:
– Ja ću već krajem nedelje lično deliti letke i pozivati građane u Beogradu da <


DOGAĐAJI