Potpisan sporazum o saradnji između Beogradskog festivala igre i Gradskog teatra u Vičenci

Potpisan sporazum o saradnji između Beogradskog festivala igre i Gradskog teatra u Vičenci

21/01/2022 Off By BERB

Foto: Teatro Comunale di Vicenza, Aja Jung photo Miloš Lužanin, Lines Ballet iz San Franciska, kao  jedna od prvih trupa čije se gostovanje realizuje u okviru ovog sporazuma

 

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Italije, danas je potpisan četvorogodišnji protokol o saradnji između Beogradskog festivala igre i Gradskog teatra u Vičenci.

Ovim sporazumom, utvrđen je detaljan plan razmene programa i umetničkih sadržaja između dve institucije, na osnovu koga će jedan deo programa Beogradskog festivala igre od ove godine imati priliku da vidi i publika u Italiji.

Ideja je da Beogradski festival igre i jedan od najvećih i najmodernijih pozorišnih prostora u regionu Veneto, nadalje razvijaju majstorske kurseve, radionice, koreografske rezidencije i koprodukcije, ali i ponude velikim trupama mogućnost predstavljanja novih koreografskih radova u okvirima značajnijih i unapred potvrđenih turneja.

Potpisnici sporazuma, Aja Jung i Đakomo Ćirela, istakli su da je početak zvanične saradnje zapravo rezultat dugogodišnjeg poznanstva, komunikacije u cilju predstavljanja istaknutih umetnika na scenama u Srbiji i Venetu, kao i kreiranja zajedničkih platformi za mlade umetnike.

Jedno od najznačajnijih poglavlja potpisanog protokola, odnosi se na modele uvođenja nove publike u pozorišne sadržaje, što je ujedno i jedna od najvažnijih strategija koje razvija italijansko Ministarstvo kulture.

Aja Jung je istakla da Gradski teatar u Vičenci neguje savremenu pozorišnu produkciju, novu estetiku i hrabre iskorake. To je mesto susreta izuzetnih umetnika iz celog sveta. Onih koje prati brojna publika. Nažalost, Beograd, grad u kome je nastao jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre, više ne može da ponudi pozornice koje odgovaraju zahtevima velikih baletskih produkcija i tehnički složenih komada savremene igre. Zbog dimenzija scene, već nekoliko godina se intenzivira saradnja sa Novim Sadom, a prava je čast da deo naših programa i ideja koje promovišu savremenu igru, dobijaju svoju adresu u Italiji.

Alonzo King Lines Ballet Fall 2019 world premier collaboration with jazz luminaries Charles Lloyd and Jason Moran with performances at The Blue Shield of California Theater at YBCA on Sunday, September 29 2019 in San Francisco Calif.
Dance choreographer Alonzo King collaborates with tenor saxophonist Charles Lloyd and pianist Jason Moran perform their second commissioned score for LINES Ballet, again placing their distinct signatures on the evolution of modern jazz. The work also features a light installation designed by Jim Campell, the internationally renowned electronic artist whose work crowns the San Francisco skyline atop Salesforce Tower.

Đakomo Ćirela, direktor Gradskog teatra u Vičenci posebno je naglasio značaj Beogradskog festivala igre, kao i činjenicu da su programi ove manifestacije oduvek bili inspiracija za italijanske selektore. Zato je iskustvo Beogradskog festivala igre dragoceno za dalje unapređenje sezone na scenama u Vičenci i regionu Veneto. Ovom saradnjom, kreiramo mogućnost da programi naših festivala, dobiju veću vidljivost zahvaljujući zajedničkom planiranju i realizaciji programa.

Gradski teatar u Vičenci (Teatro Cumunale Citta di Vicenza) je moderna građevina koju je projektovao Đino Vale, i koja je otvorena 2007. godine. Pozorište poseduje dve sale, od 920 i 370 sedišta, i nalazi se nadomak starog gradskog jezgra koje je pod zaštitom UNESCO-a. Vičenca je poznata po građevinama čuvenog arhitekte Andree Paladija i ujedno grad koji se može pohvaliti izuzetnim muzejskim i galerijskim prostorima, kao i brojnim pozorištima, od Teatra Olimpico iz XVI veka do najmodernih i tehnički najopremljenijih scena našeg vremena.