За еколошке пројекте на локалу ове године 550 милиона динара

За еколошке пројекте на локалу ове године 550 милиона динара

21/01/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарство заштите животне средине расписало је данас конкурсе за замену котлова у јавним установама и топланама, ложишта у домаћинствима, за пошумљавање и заштиту земљишта. Министарка Ирена Вујовић позвала је локалне самоуправе да искористе подршку државе и кандидују пројекте, како би на тај начин унапредили квалитет ваздуха и земљишта у својим срединама.

 

Вујовић је истакла да су ове године обезбеђена још већа средства него у 2021. и да је градовима и општинама, кроз четири конкурса, на располагању укупно 550 милиона динара.

– Прошле године смо имали добру са сарадњу са локалним руководством и више од 50 градова и општина искористило је подршку државе да замени котлове у правним лицима и домаћинствима или да пошуми део територије. Подржали смо више од 800 домаћинстава да пређу на еколошки прихватљивије енергенте, а мењали смо и котларнице у Ваљеву, Косјерићу, Новом Пазару и бројним другим локалним самоуправама. Србија је у 2021. захваљујући средствима која су додељена путем јавног конкурса, богатија за више од 150.000 нових садница. Унапређење квалитета ваздуха остаје један од наших главних приоритета и ове године настављамо још бржим темпом. Позивам локалне самоуправе да у наредних 20 дана пријаве пројекте. У овој години смо им ставили на располагање више од пола милијарде динара за пројекте унапређења квалитета ваздуха, који ће, по реализацији, унапредити и квалитет живота грађана  – рекла је Вујовић.

Према њеним речима, пројекти ће бити бирани према унапред утврђеним критеријумима, а прелиминарна ранг листа биће објављена на сајту Министарства заштите животне средине. Више информација и потребна конкурсна документација доступни су на сајту www.ekologija.gov.rs, у одељку „Конкурси“.