SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE I PALESTINE

SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE I PALESTINE

10/06/2015 Off By

abbas-mahmoud-n

Ranka Čičak

POSLE današnjih razgovora u Beogradu, predsednici Srbije i Palestine, Tomislav Nikolić i Mahmud Abas rekli su novinarima da je staro prijateljstvo nastavljeno i ojačano.
Nikolić je rekao da je saradnja dve zemlje dobra i bez otvorenih pitanja:
– Danas smo predsednik Abas i ja razgovarali o daljem unapređenju dobrih bilaterarnih odnosa. Nama je važno što Palestina podržava Srbiju i u strateškim i spoljnopolitičkim prioritetima – u procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Palestina se odlučno protivi prijemu Kosova u UNESCO i negativno reaguje na poređenja sa Kosovom. Upoznao sam predsednika Abasa sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji KiM, kao i sa činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, sa libijskim ekstremizmom sa učešćem svojih građana u terorističkim akcijama širom sveta.
Moj gost me je uverio da njegov narod visoko ceni što je Srbija jedina zemlja balkanskog regiona koja je pomogla da se u UN prihvati Palestina kao država nečlanica UN.
Dva predsednika su se složila da ekonomska saradnja naših zemalja ima dobru perspektivu. Uspostaviće se saradnja i u svim drugim oblastima. Sarađivaće zbratimljeni gradovi dve zemlje. Dogovoren je i da 15 studenata iz Palestine boravi u Srbiji, a u pripremi je i nacrt sporazuma u oblasti obrazovanja.
Nikolić je rekao da Srbija očekuje otvaranje poglavlja s EU i ulaže maksimalne napore da taj proces otpočne što pre. A od EU očekuje da prizna i ceni napore koje je Srbija ostvarila u svim sektorima.
Predsednik Abas zahvalio je Srbiji na političkim naporima za priznanje Palestine. Rekao je da je krajnji cilj priznanje palestinske države u okvirima od pre 1960 godine:
– Zahtevamo da se ukinu naši ekonomski ugovori s Izraelom, jer ih on krši. Tražimo da se prekine naseljavanja Izraelaca na našem tlu i da se odmah puste svi naši osuđenici iz njihovih zatvora.
Na pitanje kako komentariše izjavu izraelskog predsednika da želi razgovore s Palestinom, Abas tvrdi da on laže:
– Ustvari, mi već 10 godina tražimo pregovore, jer je to jedini način da se problemi rešavaju. Sada je uslov da obnovimo pregovore da oni prestanu da se naseljavaju kod nas.
Tomislav Nikolić je rekao da i Srbija želi pregovore Izraela i Palestine, jer su u pitanju dve njoj prijateljske zemlje:
– Očekujem da nesporazumi koji koče te pregovore budu otklonjeni. Mi svi smo zemlje koje očekuju investicije sa strane, pa nam koristi da u svetu ostavimo utisak teritorije na kojoj je sigurno ulagati. Eto, kao nekada, ponovo smo počeli da školujemo decu iz Palestine. Trgovinu jačamo, ali ja meru za prijateljstvo ne vidim samo u trgovini. Sa tolikima u sveu trgujemo, a nismo tako veliki prijatelji.
Novinari su pitali može li Srbija da pomogne u uspostavljanju mira i saradnje između Izraela i Palestine, Nikolić kaže da je ona uvek spremna za to i da je siguran medijator i za druge zavađene zemlje. Najviše je u ovom trenutku zabrinjavaju odnosi Ukrajine i Ruske Federacije. <