Унапређење сарадње МУП-а и Ваздухопловне академије

Унапређење сарадње МУП-а и Ваздухопловне академије

19/01/2022 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарао је данас са првим потпредседником Владе Србије и министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем о унапређењу сарaдње између Министaрства унутрашњих послова и Ваздухопловне академије, која ће допринети већој ефикасности и унапређењу знања и способности у области ваздушног саобраћаја.

 

Министар полиције Александар Вулин истакао је да је оснивање Тренинг центра и Високе школе струковних студија у оквиру Ваздухопловне академије изузетно значајно за  образовање, профилисање и формирање искусних пилота који ће у будућности бринути о безбедности нашег неба.

„Србија је данас, захваљујући политици мира, стабилности и независности, коју води председник Александар Вучић, економски снажна и способна да јача своје капацитете. Улагање у опрему и наоружање захтева првенствено улагање у људе, у њихово образовање и обучавање. Србија је земља која улаже у своју будућност“, поручио је министар Вулин.

Хеликоптерска јединица Министарства, како је рекао, у свом саставу има 17 хеликоптера, а током ове године биће богатија за још три нова типа „Суперпума“, а у току су и преговори за набавку два хеликоптера „Kам 32“.

„Оснивање ваздухопловног Тренинг центра и Високе школе струковних студија при Ваздухопловној академији стога је још значајније, посебно имајући у виду дефицитарност професионалног и стручног особља у области ваздухопловства, како на светском, тако и на националном нивоу“, казао је министар Вулин.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да је Србија начинила револуционарну промену у образовању у области ваздухопловства, које је сада у систему формалног образовања Србије.

 

„Министарство просвете, Ваздухопловна академија и МУП-а су до сада сарађивали  на пољу школовања кадрова на нивоу средњег образовања за потребе Хеликоптерске јединице. С обзиром да је прошле године основана Висока струковна школе Ваздухопловне академије и преузет и аеродром у Вршцу, где је формиран Тренинг центар, постоји могућност и капацитети за обуке пилота и авиомеханичара у Вршцу за одређене типове сертификованих дозвола, као и могућност за високо образовање кадрова ове јединице на Високој школи и то је правац у коме ћемо развијати сарадњу са МУП-ом“.