Stefanović: Povećanje plata pripadnicima Garde od 10 odsto

Stefanović: Povećanje plata pripadnicima Garde od 10 odsto

19/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović najavio je danas, obraćajući se na konferenciji za medije nakon referisanja o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu, da će plate pripadnika Garde Vojske Srbije biti povećane za novih 10 odsto.  

– Obavestio sam predsednika Vučića da smo u Ministarstvu odbrane u dogovoru sa Generalštabom procenjivali i opterećenost jedinica i njihov položaj i popunu, i da smo pronašli u svom budžetu sredstva, dakle nećemo tražiti dodatna, da povećamo platu vojnicima iz jedinica u Gardi. Garda je jedinica koja je posebno opterećena, jer ima ogroman broj zadataka tokom godine. Ni sam nisam verovao dok nisam video šta sve Garda uradi u toku jedne godine i to nisu samo protokolarne dužnosti, to je ono što građani obično vide, radi mnogo i ima mnogo složenijih zadataka. Njihove plate će biti povećane za novih 10 posto, jer želimo da pokažemo poštovanje prema svim tim ljudima, pogotovo što se nalaze stacionirani u Beogradu, gde su i cene značajno veće, odnosno troškovi života značajno veći, te će im to povećanje omogućiti i komforniji život – istakao je ministar Stefanović.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, referisanju o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu u Domu Garde na Topčideru.

U okviru godišnje analize sagledani su i ocenjeni stanje i sposobnosti Vojske Srbije u prethodnoj godini, mogućnosti jedinica za izvršavanje dodeljenih zadataka i bezbednosna situacija u zemlji i okruženju, a iskazane su i potrebe i predložene mere za dalje unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije u skladu sa  nacionalnim i odbrambenim interesima utvrđenim strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane Republike Srbije.