Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Turskoj

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Turskoj

19/01/2022 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Republici Turskoj, tokom koje se sastao sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom i  prisustvovao trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske.

 

Predsednik Vučić je, posle razgovora sa turskim predsednikom Erdoganom, istakao da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za obe zemlje. On je naveo da su tokom posete vođeni razgovori i o uvećanju trgovinske razmene, koja je od januara do novembra prošle godine dostigla vrednost od 1,55 milijarde evra.
Predsednik Vučić je rekao da je Turska sve značajniji trgovinski partner Srbije i da se trenutno nalazi na desetom mestu po broju ulaganja u našoj zemlji. On je dodao da su tema današnjih razgovora bili i turski investitori u Srbiji, koji ulažu u manja mesta u koja drugi ne žele da dođu, od Lebana do Krupnja, ali i velika, poput Niša i Leskovca.
“Razgovarali smo i o svim ključnim regionalnim pitanjima. Mir i stabilnost nemaju cenu! Zato je neophodno da se ponašamo odgovorno, ozbiljno i da razumemo sve okolnosti u kojima živimo. Umesto u prošlost, važno je da naše zemlje guramo napred i da svojim rukama gradimo bolju i lepšu budućnost. Važno je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose“, istakao je predsednik Vučić dodajući da je sa turskim predsednikom razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH.
“Razgovarali smo o svemu. O komplikovanoj situaciji u regionu, tome kakvi su stavovi Srbije, a kakvi Turske, i šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma – od poštovanja integriteta BiH, do integriteta Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je predsednik Vučić. On je naglasio da je za Srbiju važno da se infrastrukturno povezujemo, da se grade auto-putevi, te da očekuje da u oktobru bude završeno 19 kilometara auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače. Predsednik Vučić je naveo da se razgovaralo i o izgradnji auto-puta Požega-Kotroman, do Višegrada, koji bi dalje trebalo graditi do Sarajeva.
“Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo, ako niko neće da gradi Višegrad. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, to uraditi. Time bismo povezali Rašku sa Beogradom, Sarajevom, ali i Sofiju i Istanbul sa Sarajevom i Beogradom. Verujem da zajedno možemo to da uradimo”, rekao je predsednik Vučić ponovivši da je sa turskim predsednikom razgovarao o svemu, pa i o zajedničkom delovanju po pojedinim pitanjima u međunarodnim organizacijama.
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan se osvrnuo na rekorde koje obim trgovine između Srbije i Turske obara, uprkos pandemiji, ističući da je cilj da razmena dostigne nivo od pet milijardi dolara.
“Naši odnosi sa Srbijom su na najvišem nivou. Razmenili smo ideje o zajedničkim projektima, koje bismo mogli zajednički da uradimo. Danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija koje zapošljavaju 8.000 ljudi. Ukupna vrednost naših investicija povećala se na 250 miliona dolara“, rekao je turski predsednik i zahvalio predsedniku Vučiću na podršci koju pruža turskim investitorima.
Predsednik Vučić prisustvovao je trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske na kojoj su razmotreni svi aspekti odnosa dveju zemalja, kao i koraci koji se mogu preduzeti za produbljivanje i razvoj ekonomske, ali i svake druge saradnje. Tom prilikom potpisano je više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.
Predsednik Vučić je u sklopu zvanične posete obišao i Anitkabir – Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka u Ankari, gde je položio venac i odao poštu ocu turske nacije i iskrenom prijatelju Srbije.