„Ветрушка” путује кроз Србију

„Ветрушка” путује кроз Србију

17/01/2022 Off By BERB

Роман „Ветрушка које опет има” списатељице и новинарке „Политике” Мирјане Никић наставља свој успешни пут кроз Србију. После запажене београдске промоције са глумцима студија „Центар”, ауторка је дело представила у народним библиотекама у Ужицу, Бајиној Башти, Суботици и Аранђеловцу, а најављене су промоције у Врању, Чајетини и на Златибору, као и у Копенхагену…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пето дело Мирјане Никић наставак је њеног романа  „Излет птице из тврђаве” о нашим тешким деведесетим, у причи у којој је сада главни јунак провео већ две деценије у иностранству у далекој, наизглед срећној богатој земљи. Ера короне, као и шокантни заплети и изненадна потенцијална љубавна прича, који ремете „бонацу” сладуњавог и уредног живота, подстичу га да се преиспитује и на том путу стиже у намерно заборављени родни град, Београд.

Ветрушка, ишчезла птица са Ратног острва, која се изненадно вратила и слеће му на сто, овде је симбол жилавости и неуништивости јунака нашег тла. Такође, сматра рецензенткиња професорка Радмила Кунчер, носи снажну поруку  да се срећа не гради према материјалном успеху, стању или месту живота, већ искључиво у нама самима.

Ауторка најављује необичан крај романа, тврдећи да је ово прича која би, ипак, могла да се односи на свакога од нас. Књига у издању „Чигоје” продаје се засад у књижарама „Делфи” тј.„Лагуне” и „Вулкана” у центру Београда и Новог Сада.

 

Роман, на први поглед већ привлачи читаоца својом изузетном формом и  наслућеном фабулом. Он, пре свега, држи  пажњу, не оптерећује га, оставља му простора да сам “дограђује” ликове, фабула је у “слаповима”, иза претходног очекује се следећи. Има тон криминалистичког, тек толико да убрза жељу за читањем, али не губи на поетичности, стил и језик га украшавају, а дијалози повећавају динамику радње. И, сав је у сликовитим, најчешће метафоричким деловима, почевши од наслова, преко онога “уместо посвете” посвећене Дунаву, назива поглавља и до самог неочекиваног краја. И изгледа, као да је сав од “замрзнутих” секвенци неког филма који нам је урезан у сећању”, истиче Радмила Кунчер у рецензији.

 

Мирјана Никић објавила је до сада две књиге поезије („Плашљива реч” и допуњено реиздање), књигу прича из Србије „Мудрост из бачије” и два поменута романа. Добитник је „Златне Викторије за поезију”, „Божанствене жене” за стваралаштво жена у региону, „Златног срца” за репортажу из окружења и света, као и других значајних признања. Члан је Удружења књижевника Србије.