Женско предузетништво – енергија знања, иновација и креативности

Женско предузетништво – енергија знања, иновација и креативности

17/01/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

У протеклих пет година положај жена на тржишту рада у Србији је унапређен, што се огледа у повећању стопе њихове запослености за 9,4 процентна поена, а Србија је стратешки опредељена за унапређење положаја жена на тржишту рада, како би ови показатељи били још бољи, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је о женском предузетништву говорила на Павиљону Србије у оквиру светске изложбе „Експо 2020“ у Дубаију. 

 

 

Женско предузетништво у Србији је важна тема, нарочито са аспекта побољшања положаја жена на тржишту рада, рекла је министарка Кисић Тепавчевић и додала да су предузетници, без обзира на пол, катализатори промена и представљају енергију знања, иновација и креативности.

„Са нама је овде више од 100 сјајних жена предузетница, које својим образовањем, радом, способношћу представљају лице Србије која ствара и која има иновативне идеје. Овде смо да охрабримо жене да покрену сопствени посао, да чујемо њихова искуства, као и да позовемо све на партнерство и сарадњу“, навела је проф. др Кисић Тепавчевић и нагласила да је жена стуб породице и да жена, такође, може бити веома значајан ресурс када је у питању економски развој земље.

Новом Стратегијом запошљавања за период 2021–2026. године и пратећим Акционим планом дефинисане су мере за побољшање положаја жена на тржишту рада. Стратегија препознаје жене као кориснице додатне, интензивне и интегрисане подршке, како би се адекватно припремиле за ефикасан улазак на тржиште рада и одрживо економски оснажиле, рекла је Кисић Тепавчевић.

Циљ мера активне политике запошљавања, међу којима су мере за активно тражење посла, програми додатног образовања, обуке, субвенције за запошљавање и програми јавних радова, су лакше запошљавање и интеграција на тржиште рада, додала је министарка Кисић Тепавчевић. Према њеним речима, један од циљева јесте и оснаживање жена да ступе на тржиште рада у области ИТ сектора, који се брзо опоравио од последица кризе изазване пандемијом Ковид 19.

Проф. др Кисић Тепавчевић је истакла и да је Србија међу водећим земљама у борби за родну равноправност и да је Србија прва земља која није чланица ЕУ, а која је увела Индекс родне равноправности, као показатељ степена укључености жена у различитим сферама живота.

„Влада Републике Србије посвећена је унапређењу родне равноправности у оквиру плана реформи“, нагласила је Кисић  Тепавчевић и додала да је заступљеност жена у институцијама побољшана, о чему говоре подаци да је председник Владе Републике Србије жена, да је у Влади Републике Србије 10 министарки, да су жене у републичком парламенту заступљене 40 одсто, да су жене на челу Народне банке Србије, Врховног касационог суда.

Према подацима Светског економског форума за 2020. годину, Србија заузима веома високо 20. место у области родне равноправности, указала је министарка Кисић Тепавчевић.