Смањење потрошње енергије и коришћење ОИЕ су део нове енергетске политике

Смањење потрошње енергије и коришћење ОИЕ су део нове енергетске политике

15/01/2022 Off By BERB

Пројекти и мере за повећање енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије у производњи електричне и топлотне енергије Министарство рударства и енергетике спроводи у циљу смањења потрошње на националном нивоу, диверсификације енергетског микса земље и ниже емисије штетних гасова, изјавио је Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

 

Он је гостујући на телевизији Хепи рекао да ће субвенционисање замене столарије и постављање соларних панела допринети смањењу потрошње енергије и омогућити сваком домаћинству у Србији да учествује у овим пројектима у наредних пет година, што ће утицати и на смањење потрошње и на веће учешће обновљивих извора енергије у нашем енергетском миксу.

 

„Министарство рударства и енергетике, на челу са министарком и потпредседницом Владе проф. др Зораном Михајловић, донело је нов законодавни оквир. Осим Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, ту је први пут и Закон о коришћењу ОИЕ и то је основа за нову енергетску политику наше земље која се базира на обезбеђивању дугорочне енергетске стабилности, јачању електроенергетског система и смањењу емисије штетних гасова. Учешћем у пројектима које смо почели да спроводимо прошле године, а које ћемо наставити и у овој и у наредним годинама, сви грађани ће добити прилику да директно утичу на смањење потрошње и на очување животне средине. Предвиђено је да у наредних неколико година буде уложено између 600 и 700 милиона евра у повећање енергетске ефикасности, то су потпуно оправдане и исплативе инвестиције, то је као да градимо још један енергетски капацитет“, рекао је Лакићевић.

Он је подсетио да оба пројекта субвенционише држава, односно Министарство заједно са локалним самоуправама са половином потребних средстава, док другу половину плаћају грађани.

„Завршава се први пројекат током којег ће око пет хиљада домаћинстава добити нови столарију, урадити спољну изолацију или заменити котао за грејање. Учествује 67 локалних самоуправа, а током ове године расписаћемо још два јавна позива и очекујемо да се јави још већи број градова и општина, самим тим и грађана. Такође, расписан је јавни позив за доделу субвенција за постављање соларних панела у којем учествује 37 градова и општина и очекујемо да у наредних десетак дана распишу позиве ка грађанима.“, рекао је он.