IVICA DAČIĆ RAZGOVARAO SA SVOJIM PALESTINSKIM KOLEGOM RIJADOM AL MELITIJEM

IVICA DAČIĆ RAZGOVARAO SA SVOJIM PALESTINSKIM KOLEGOM RIJADOM AL MELITIJEM

09/06/2015 Off By

AAAL
Ranka Čičak

 

PRIJATELJSKI odnosi Srbije i Palestine samo su nastavak starih dobrih odnosa Jugoslavije i ove prijateljske zemlje- zaključili su ministri spoljnih poslova Srbije i Palestine, Ivica Dačić i Rijad Al Maligi.

Srpski ministar rekao je da naša zemlja ima politički interes da razvija ovu saradnju. On je zahvalio Palestini na korektnom odnosu prema pitanju nezavisnosti Kosova i na tome što ova zemlja ne samo što Kosovo nije priznala, već su njeni funkcioneri izbegavali svaki susret s novim prištinskim vlastima:
– Srbija je više puta bila u situaciji da pomaže Palestini i želi da nastavi tu saradnju. Mi smatramo da treba obnoviti mirovni proces na Bliskom istoku. Osim u političkom životu, sarađivaćemo i u kulturnom i privrednom. Zato smo se dogovorili da formiramo mešovite komisije za saradnju.
Palestinski šef diplomatije Rijad Al Maligi ocenio je veoma srdačnim današnje razgovore dve delegacije i rekao da je upravo danas osetio duh starog prijateljstva:
– Imamo iste poglede o mnogim pitanjima. Zato smo se i dogovorili o zajedničkoj komisiji za saradnju. Mi smo zahvalni što su nam upravo Srbi pomogli da nas UN priznaju 2012 godine kao državu nečlanicu.
Na pitanja novinara o trenutnoj situaciji u spljnoj politici, Dačić kaže da je zamolio britanskog ambasadora da Velika Britanija informiše o svojim namerama imajući u vidu da tekst njene odluke još nije poznat. Započete su i konsultacije u Savetu bezbednosti. Na žalost, Srbija nije član ovog Saveta, ali je veoma zainteresovana za ovo pitanje. U narednim danima očekujemo odgovor V.Britanije na naše pitanje kakve su joj namere.
Na pitanje da li je najava Rezolucije pritisak na Srbiju, Dačić kaže da treba prvo videti šta tu piše. Imali smo informacije da ideje o Rezoluciji potiču od Engleske, ali još se ne znaju predlozi teksta. Mi smo protiv toga da se svaka godišnjica zloupotrebljava u političke svrhe. Očekujemo da se svet na isti način kao prema zločinu u Srebrenici, odnosi i prema zločinima nad Srbima.
Posle najave ministra odbrane da će zatvoriti granice i da će svi azilanti biti vraćeni, novinare je zanimalo kako da se reši taj problem.
Dačić je odgovorio da Srbija taj problem ne može da reši sama, kao što ne može da ga reši ni EU:
– To pitanje dobija ubrzanje. Srbija sarađuje sa svim zemljama u okruženju na sprečavanju ilegalne migracije i trgovine ljudima. Broj izbeglica raste u svim zemljama EU i to je evropska tema. Najveći broj tih migranata samo prolazi kroz Srbiju.
Dačić se izvinio što večeras neće prisustvovati otvaranju ambasade i rezidencije palestinskog ambasadora u Beogradu, jer mora na put u Afriku. Ali, najavio je da će se uskoro otvoriti srpska ambasada u Ramali.<


DOGAĐAJI

dinoLSV:GRAD DAJE 2/3 PARKA DA BI PRIVATNIK NAPLAĆIVAO ULAZNICE?!

Stručni savet za zaštitu životne sredine Gradskog odbora LSV MEĐUNARODNI Dan zaštite životne sredine u Novom Sadu je

 

voda66LSV: HITNA SMENA DIREKTORKE VODOVODA I OSTAVKA GRADONAČELNIKA PANČEVA

Biro za informisanje LSV GRADSKI odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo zahteva momentalnu smenu direktorke pančevačkog Vodovoda Milice Radovanović

 

babic1BABIĆ: DO JESENI ĆE BITI SASLUŠANI SVI PREDLOZI ZA PROMENU POLITIČKOG SISTEMA

ŠEF poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je danas da veruje da će