Улагање 500 милиона евра у модернизацију нисконапонске мреже

Улагање 500 милиона евра у модернизацију нисконапонске мреже

11/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је приликом обиласка дистрибутивно-диспечерског центра Електродистрибуције Србије у Београду да је улагање у нисконапонску мрежу неопходно како би се повећала поузданост снабдевања електричном енергијом на територији целе Србије.

 

 

„Сада је знатно боља ситуација него пре месец дана, када смо имали сличну количину падавина. Драго ми је да су екипе ЕДС-а на терену и да се сви проблеми решавају у најкраћем року. Међутим, јако је важно да улажемо у дистрибутивни систем у наредним годинама како бисмо обезбедили поуздано снабдевање на територији целе земље. Уложићемо више од пола милијарде евра у наредних неколико година. Новац никад није био проблем, али сада можемо и да планирамо адекватно, пошто је ЕДС независна компанија.

Она је рекла да губици на мрежи коштају годишње око 200 милиона евра и да је неопходна модернизација дистрибутивног система.

Бојан Атлагић, директор Електродистрибуције Србије рекао је да је мање од 0,1 одсто корисника без напајања електричном енергијом, као и да се сви кварови отклањају.

 

 

„Углавном се ради о краткотрајним прекидима у брдско-планинским пределима на југу и истоку земље и све би требало да буде решено до краја дана. Желим још једном да се захвалим Министарству на помоћи и инвестицијама у реконструкцију нисконапонске мреже, јер се годинама није улагало“, рекао је он.