Отворен простор за развој билатералних односа са Катаром

Отворен простор за развој билатералних односа са Катаром

11/01/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са амбасадором Државе Катар у Србији Фарес Руми Мохамед Шахин Ал Нуаимијем да су две државе започеле једну нову етапу у сарадњи која је отворила простор за даљи развој билатералних и економских односа. Она је пожелела добродошлицу амбасадору Нуаимију и изразила уверење да ће односи две државе доживети нарочити успон током његовог мандата.

 

 

Амбасадор Катара је премијерки Брнабић пренео поздраве и предао писмо председника Савета министара и министра унутрашњих послова шеика Халид бин Халифа бин Абдул Азиз Ал Танија.

Председница владе захвалила је за подршку и помоћ у медицинској опреми коју је ова држава упутила Србији током епидемиолошке кризе, нарочито с обзиром на чињеницу да је помоћ стигла у време када се и Катар суочавао са великим изазовима узрокованим пандемијом.

Амбасадор Катара истакао је да је Србија веома важан партнер узимајући у обзир њен стратешки положај, извозне могућности и веома добре односе са свим земљама света. Оценио је да постоји обострани интерес за интензивирање сарадње на међународном нивоу и подршку по важним питањима за обе земље.

С обзиром на то да је Катар претежно земља увозник, амбасадор Нуаими је истакао интересовање за увозом пољопривредних производа и повећањем трговинске размене.

Премијерка Брнабић је навела да постоји интересовање за катарске инвестиције у Србији у областима грађевине, инфраструктуре, информационе технологије и пољопривреде. Такође, како је истакла, Србија је посвећена развоју у областима вештачке интелигенције, биотехнологије, биомедицине и дигитализације у којима су и бројне могућности за заједничке пројекте.

Имајући у виду да су у току припреме за одржавање Светског првенства у фудбалу, премијерка Брнабић је амбасадору пожелела пуно успеха у организацији овог престижног спортског догађаја, у којем учествује и фудбалска репрезентација Србије.

Она је новоименованом амбасадору пожелела успех на професионалном плану током мандата у Србији и изразила уверење да ће се током његовог боравка у Србији интензивирати политички дијалог и наставити развој билатералних односа две земље.