Srbija nastavlja da radi na jačanju veza sa RS

Srbija nastavlja da radi na jačanju veza sa RS

09/01/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije.

 

Da nije bilo stradanja srpskog naroda od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ”Za dom spremni” ponovo 1991. godine, ne bi bilo ni RS, istakla je  Brnabić govoreći na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

Verujem da bi oni dovršili ”posao” koji je započet 50 godina ranije i dovršili ”posao” istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vere, naglasila je premijerka i dodala da je RS, više od svega, pokazatelj toga koliko je srpski narod bio odlučan u tome da spreči ponavljanje zločina iz Drugog svetskog rata.

RS je plod želje za mirom, za slobodom, za bezbednim odrastanjem dece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju. I mi Srbi, i mi u Srbiji, prvi to moramo da znamo i prvi moramo Srpsku da branimo, poručila je Brnabić.

Ona je istakla da joj je izuzetna čast što je danas u Banjaluci, što učestvuje u obeležavanju značajnog datuma kakav je Dan RS i što je u prilici da prenese čestitke i pozdrave u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i građana Srbije.

Premijerka je rekla da je, kao predsednicu Vlade zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma, izuzetno brinu izazovi i problemi sa kojima se suočava RS, njeno rukovodstvo i predstavnici srpskog naroda u BiH.

Duboko me zabrinjava odluka SAD, kao i način i obrazloženje o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku. To zahteva od nas racionalno, odgovorno i ozbiljno ponašanje, bez donošenja ishitrenih odluka, ukazala je ona.

Činjenica je da sankcije nikada nisu bile rešenje za bilo kakve probleme. Upravo zato, ponovo želim da poručim ono što je predsednik Vučić rekao: Srbija nikada neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS, naglasila je Brnabić.

Ona je poručila da je politika Srbije ”Otvoreni Balkan” i saradnja, a ne sukobi.

To je politika koja želi da se na Balkanu stvore uslovi za drugačiju budućnost od prošlosti o kojoj sam pričala. Politika ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja, produbljene saradnje, prosperiteta i ekonomskog preporoda svih naroda na Balkanu. Ne granice i ograničenja, već slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, objasnila je premijerka i ponovila da je Srbija okrenuta budućnosti.

Ona je istakla da će Srbija nastaviti da radi na jačanju veza sa RS, na unapređenju ekonomskog položaja i razvoju kulturnog života srpskog naroda i da joj to niko ne može zabraniti.

Od 2014. godine uložili smo više od 88 miliona evra za pomoć RS. Ponosna sam na naše učešće u humanitarnim akcijama, izgradnju škola, vrtića, ambulanti, puteva, komunalne infrastrukture, domova kulture – na sve projekte čiji je cilj bolji kvalitet života svih građana, naglasila je premijerka.

Srpski narod ostaje posvećen očuvanju slobode, jednakosti i pravde i to su istinske vrline koje čuvamo i prenosimo budućim generacijama. Živela Republika Srpska, poručila je Brnabić.