Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, najavljena radikalizacija protesta

Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, najavljena radikalizacija protesta

08/01/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, Beta, FoNet, novine Nova, nova.rs/Foto: N1

 

Savez ekoloških organizacija Srbije širom zemlje organizovao je nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto.

 

U Beogradu i Novom Sadu došlo je do manjih incidenata, kada su vozači čija su vozila zaustavljena zbog blokade pokušali verbalno, a neki i fizički da se obračunaju sa demonstrantima. Organizatori blokada za sledeću nedelju najavljuju radikalizaciju protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se pre poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je da su današnje blokade auto-puta u tom gradu „protivustavne i protivzakonite“.

„Nekoliko kvazi ekologa danas je ugrozilo bezbednost učesnika u saobraćaju na međunarodnom putu. I ja nemam problem da ih nazovem pravim imenom i da kažem da je to jedna grupica bahatih, sebičnih i neodgovornih pojedinaca“, napisao je Vučević na društvenim mrežama.

Predstavnik ekološke organizacije “Zaštitimo Dobrinje i okolinu” Dragan Simović rekao je agenciji Beta da je unifomisana policija oko dva kilometara pre mesta blokade zaustvljala automobile koji su dolazili iz pravca Divčibara i Dobrinja i legitimisala građane.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da “deo političara i lažnih ekologa” želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer “znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost”.

“Tražiću od predsednice Vlade Srbije da mi za odluku o povlačenju dozvola “Rio Tintu” ili bilo kojoj drugoj kompaniji, prikaže jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.