Шешељ позвао да се изађе на референдум и заокружи „не“

Шешељ позвао да се изађе на референдум и заокружи „не“

06/01/2022 Off By BERB

Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ позвао је грађане Србије да сви 16. јануара изађу на референдум и да на гласачком листићу заокруже „не“.

 

Председник српских радикала указао је да је предложено решење за избор судија и тужилаца нелегитимно зато што је то судска грана власти и што, као и остале две гране власти, мора имати основ у народној вољи. Ни народни посланици ни чланови владе, али ни судије и тужиоци не могу сами себе да бирају, јер то не би био демократски избор власти. Међусобна контрола све три гране гране власти мора да постоји, али то не значи да једни другима могу да се мешају у надлежности.

Једини начин да се постигне тај степен демократије јесте да сви грађани уписани у бирачки списак изађу 16. јануара на референдум и да на референдуму заокруже „не“. Свест народа мора победити несмотрену и штетну одлуку власти да понизно прихвате ставове Венецијанске комисије, која им је наложила решења супротна решењима у најразвијенијим европским демократијама.

Шешељ упозорава да предложене измене Устава неће допринети ефикасности и правичности судова, што народ очекује, али ће свакако повећати корупцију и самовољу у српском правосуђу.