Značajan korak u vraćanju povjerenja u pravosudne institucije Republike Srbije

Značajan korak u vraćanju povjerenja u pravosudne institucije Republike Srbije

06/01/2022 Off By BERB

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji (u daljnjem tekstu: HNV) pozdravlja donošenje presude u slučaju etnički motiviranog napada na Zorana Brajkovića, pripadnika hrvatske zajednice u Subotici i članove njegove obitelji koji se dogodio 2. kolovoza 2021. godine ispred pekare „Dino“ u Subotici. Presudu koju je nedavno donio Viši sud u Subotici, kojom se okrivljeni B. P. osuđuje na tri mjeseca kućnog zatvora prva je presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

 

 

HNV pozdravlja i profesionalno postupanje tužilaštva tijekom vođenja procesa. Podsjećamo kako je naš sunarodnjak Zoran Brajković napadnut zajedno s članovima svoje obitelji od kojih su pojedini i državljani Republike Hrvatske.

Osuđeni B. P. je, uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi (psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama), najprije nasrnuo na članove obitelji Zorana Brajkovića da bi potom tjelesno napao i samog Brajkovića, oborivši ga na zemlju. Od samog prijavljivanja slučaja HNV-u naša institucija je pružala potporu obitelji Brajković i aktivno bila uključena u cijeli proces.
Dužni smo ukazati kako ostaje i određena doza gorkog okusa zbog velikog broja objavljenih neistina, ne samo u lokalnim medijima, kao i zbog negiranja etničke motiviranosti napada od pojedinih lokalnih dužnosnika u Subotici.

Istodobno, samo postupanje policijskih tijela, koja su, neposredno nakon incidenta, samoinicijativno preuzela na sebe karakterizirati slučaj i ocjenjivati u prostoru javnosti kako napad nije bio etnički motiviran, dodatno je otežalo vođenje cijelog procesa. Mora se znati kako ovo nije prvi slučaj sinkroniziranog negiranja napada na etničkoj osnovi na naše sunarodnjake. Hrvatska zajednica i njezine institucije uvijek su nastojale i nastojat će čak i najkompleksnije probleme rješavati kroz institucije sustava, ali za tako što je potrebna i dobra volja te profesionalan odnos institucija i
političkih čimbenika u Republici Srbiji.

S ovom presudom HNV još jednom iskazuje svoje nade kako će se i eventualni drugi slučajevi etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice pozitivno rješavati i kako će žrtve dobiti odgovarajuću zadovoljštinu. Mi držimo i dalje kako nacionalnoj, vjerskoj, jezičnoj i bilo kojoj drugoj vrsti mržnje u jednom društvu ne smije biti mjesta te kako se svi građani Republike Srbije moraju osjećati sigurnima. Naša je dužnost, kao predstavnika manjine koja je u prošlosti imala traumatična iskustva, uvijek jasno i nedvojbeno ukazivati te se zalagati za pravično i institucionalno rješavanje postojećih problema.

Na koncu još jednom pozdravljamo donošenje presude za koju vjerujemo kako je jedan od značajnijih koraka k vraćanju povjerenja pripadnika hrvatske manjine u institucije Republike Srbije.