Prijava za 100 evra pomoći za mlade od 15. januara

Prijava za 100 evra pomoći za mlade od 15. januara

06/01/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da prijava za 100 evra pomoći mladima od navršenih 16 do navršenih 29 godina počinje 15. januara i da će trajati do 30. januara.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, naveo da je proces prijave veoma jednostavan i da je na portalu Uprave za trezor potrebno da se unese ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun.

Ukoliko oni koji žele da se prijave nemaju otvoren račun, potrebno je da izaberu ime banke gde ćemo mi otvoriti namenski račun, objasnio je ministar i dodao da će primaoci socijalne pomoći i lica na izdržavanju kaznenih sankcija ovu pomoć dobiti automatski.

On je podsetio na to da su prethodnih dana, u okviru rubrike „Pitajte ministra finansija“, koju je pokrenuo na svom Instagram profilu, građani imali priliku da postavljaju pitanja u vezi sa isplatom 100 evra jednokratne pomoći mladima između 16 i 29 godina.

Ministar je ukazao na to da je prošle godine ostvarena stopa rasta od 7,5 odsto, a to, uz rezultat iz 2020. godine, pokazuje da Srbija, odmah iza Irske, ima najveću stopu rasta.

Dakle, Srbija pobeđuje u ekonomiji, i to u doba najveće ekonomske krize ikada, koja je izazvana pandemijom koronavirusa, naglasio je on i dodao da su nam javne finansije stabilne i da u ovom trenutku imamo više od 200 milijardi dinara na računu.

Želimo svima da pokažemo da smo stabilni, a da sa druge strane brinemo o građanima i da je država tu kada je najpotrebnije, poručio je Mali.

On je najavio da će 14. januara biti uplaćeno 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima, kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i obećao, a da će penzioneri uplatu od 20.000 dinara dobiti 10. februara.

Mali je podsetio i na to da su od 1. januara povećane penzije za 5,5 odsto, da je veća minimalna cena rada za 9,4 odsto i da sada iznosi 300 evra, kao i da su uvećane plate u javnom sektoru u proseku za 7,4 odsto.

On je istakao da je za državu pronatalitetna politika veoma važna i da se od 1. januara isplaćuje 300.000 dinara za prvo dete, kao i dodatnih 100.000 za drugo i treće dete, pored pomoći koja je i do sada isplaćivana.

Ministar je rekao da će država učestvovati i u kupovini prvog stana za mlade bračne parove i da će obezbediti novac za učešće.

Time dajemo mogućnost mladima da kupe prvi stan, da ih podstaknemo da razmišljaju o potomstvu. Važno je da znaju da su sigurni i da imaju podršku kada se opredeljuju za prvo dete. Bitno je da imaju svoj stan i sigurnost, rekao je Mali i dodao da će ovih dana biti precizirani detalji.