Održana trosatna blokada zbog Rio Tinta, demonstranti najavili dalje proteste

Održana trosatna blokada zbog Rio Tinta, demonstranti najavili dalje proteste

03/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije i građani, udruženi protiv eksploatacije litijuma, blokirali su puteve od 13h do 16 u nekoliko mesta. Demonstranti su rekli da će blokade i protesti biti nastavljeni i narednog vikenda i da će biti radikalizovane.

 

U Novom Sadu su krenuli u protestnu šetnju posle 14h, na raskrsnici Temerinske i Partizanske igrala se i odbojka, a protest je završen nešto pre 16h na Pozorišnom trgu. Aktivista Miran Pogačar u Novom Sadu pozvao je okupljene da se organizuju sledeće nedelje i odu u Loznicu.

Došlo je do incidenta u Preljini, kada je jedan vozač automobila udario ženu koja je pokušala da spreči njegov prolazak. On kaže da je “nije udario, već samo pogurao”, ženi je Hitna ukazala pomoć i prevezena je u čačansku bolnicu.

Do kratkotrajne blokade došlo je u Beogradu, kada je blokirana jedna strana autoputa, kod Gazele. Počela je nešto pre 13.30, dominirale su desničarske i antivakserske poruke i prekinuta je za oko 15 minuta. Našem reporteru okupljeni su rekli da su se “spontano organizovali”. “Mala je ovo Srbija kolika je ovo izdaja”, rekao je za N1 jedan od okupljenih, koji je na blokade u Brezjaku kod Loznice došao iz Rekovca, gde nije bilo nikakvih problema, a demonstranti su blokirali put uz muziku, čaj i vino.

Protest u Šapcu završen je oko 14h, više je bilo nekih drugih poruka nego ekoloških, javio je reporter N1. Uniformisane policije, kako javljaju naši reporteri, nije bilo.