Ministar Stefanović uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Ministar Stefanović uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

29/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

 

 

Ukazima predsednika Republike, povodom Dana državnosti – Sretenja i Dana Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su srebrnim medaljama za zasluge i srebrnim medaljama za revnosnu službu.

– Želim još jednom da čestitam našem Darku, Dušanki, Đorđu, Predragu, Srđanu, Vladanu, Iliji i Jasmini. Oni su, rekao bih, zaista prava slika našeg sistema. Ovo odlikovanje zavredili su svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima, kojima predstavljaju primer pravog vojnika, iako naravno među njima ima onih koji nisu u uniformi, doživljavamo ih kao najbolje vojnike Srbije, one ljude koji su nas na najbolji način predstavljali i zavredili da predsednik Aleksandar Vučić dodeli ova značajna priznanja – istakao je ministar Stefanović.

 

On je podsetio da su Darko Selaković i Ilija Knežević prošle godine dali sve od sebe boreći se da očuvaju zdravlje našeg naroda u vojnim bolnicama u Novom Sadu i Karaburmi i trudili su se da sačuvaju svaki život i organizuju da sve funkcioniše besprekorno.

– Predrag Kraljević i Đorđe Graovac iz Generalštaba i Vladan Nedeljković iz naših oklopnih jedinica radili su na tome da unaprede funkcionalne sposobnosti i operativne sposobnosti naše vojske. Naša draga Dušanka učinila je sve radeći u Vojnom muzeju da se naša istorija ne zaboravi, dok je Srđan predano radio na Vojnoj akademiji sa našom budućnošću, našim kadetima. Jasmina je bila primer kolege za poželeti i to u Sektoru za materijalne resurse – rekao je ministar Stefanović.

Svi oni, ukazao je ministar odbrane, dali mnogo našoj vojsci i našoj Srbiji kroz svoj rad i u godinama za nama.

– Zato im iskreno čestitam od srca. Takođe, želim uz ogromno uvažavanje i pijetet prema našem kolegi Ljubomiru Gagiću, koji je nažalost preminuo posle duge bolesti, i kojem dodeljujem ovo odlikovanje posthumno, da uputim i reči zahvalnosti njegovoj porodici, supruzi Silvani, koja je danas sa nama i koja je primila ovo priznanje. Iza sebe je ostavio nemerljivi doprinos jačanju naše Kopnene vojske i zato smo izuzetno ponosni, zato što smo ga imali u svojim redovima – naglasio je ministar Stefanović.

Dobiti odlikovanje predsednika Republike, istakao je ministar odbrane, značajan je trenutak u životu svakog vojnika, jer je to nešto što ostaje u nasleđu, ostaje našoj deci, našim porodicama, čuva se i time se ponose vaša deca i čuvaće ga i vaši potomci.

– Drage kolege, istorija našeg naroda je uvek bila izuzetno bogata, ali ispunjena i teškim putevima i sa brojnim preprekama. Nekada su izgledale nesavladive, ali smo uvek uspevali uz ogroman rad da to prevaziđemo, da ostvarimo svoje ciljeve i zahvaljujući tome, takvoj snažnoj volji i energičnoj borbi, da napravimo značajan rezultat – rekao je ministar Stefanović.

Osvrnuvši se na godinu za nama, ministar Stefanović je istakao da je ona bila baš takva, puna borbe, savlađivanja prepreka, teška, ali uz postizanje mnogih ciljeva.

– U njoj smo, zahvaljujući velikoj podršci predsednika Vučića, učinili značajni iskorak u unapređenju života i standarda naših pripadnika i njihovih porodica, kao i u opremanju i modernizaciji naše vojske. I verujte mi kada kažem, a to ste mogli da čujete iz reči predsednika u prethodnim nedeljama, da je ovo tek početak – poručio je ministar Stefanović.

 

Prema njegovim rečima, novu godinu dočekujemo sa novim povećanjem plata, ali i sa novim uređajima, novom opremom, novim naoružanjem.

– Ako se uzdamo u onu, kako narod kaže, „po jutru se dan poznaje“, biće ovo jedna  i te kako dobra godina. Protekla je bila i obeležena kovidom-19, nekada i puna restrikcija u našem svakodnevnom životu zbog ove pandemije, ali privodeći je kraju, želimo da svi oni koji su odlikovani povodom Sretenja i Dana Vojske, dobiju svoju prigodnu svečanost uručenja odlikovanja. Želeli smo da i na ovaj način pokažemo da svako od vas ima iskreno poštovanje naše države, predsednika Republike i vašeg Ministarstva, jer ste svoje živote posvetili otadžbini – rekao je ministar Stefanović.

Kako je naglasio, dobiti ovako odlikovanje je velika stvar koje dokazuje posvećenost i koliko se voli Srbija.

– To je privilegija, priznanje, ali i obaveza za svakoga od vas, da nastavite da budete uzor i kolegama u vojsci, ali i budućim generacijama vojnika i svih ljudi koji rade u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Naravno, za vas veliki ponos, jer ste svojim radom i zalaganjem zaslužili ovakvu vrstu priznanja. Još jednom, ja vam čestitam. Želim svako dobro vama i vašim porodicama u predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima i, uz nadu da ćemo se sretati sa novim priznanjima i novim pobedama u koje ulazimo. Hvala vam još jednom – poručio je ministar Stefanović.

Srebrnu medalju za zasluge ministar Stefanović danas je uručio i potpukovniku dr Darku Selakoviću iz Vojne bolnice Novi Sad.

– Odlikovanje mi znači mnogo, ne samo meni već i mojoj porodici, kao i mojim kolegama iz Odeljenja sa kojima radim, kao nešto što je znak dobrog puta i dobrog rada u smislu rešavanja zdravstvenih izazova koji su se dešavali tokom pandemije u prethodne dve godine, gde smo davali sve od sebe kako bi pomogli ljudima – naglasio je potpukovnik Selaković.

Među nagrađenima je i potpukovnik Srđan Starčević, nastavnik na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, odlikovan srebrnom medaljom za revnosnu službu.

– Mislim da svakom oficiru mnogo znači kada ga odlikuje njegova država i u tom smislu ovo odlikovanje smatram kao veliku čast. Iskoristio bih i priliku da zahvalim i mojim pretpostavljenima na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, koji su me za ovo priznanje predložili – istakao je potpukovnik Starčević.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba.