Integrisano upravljanje granicom velika korist za građane i privredu

Integrisano upravljanje granicom velika korist za građane i privredu

29/12/2021 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Načelnik Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Mile Jandrić izjavio je danas da integrisano upravljanje granicom predstavlja direktnu korist za građane i privredu.

 

Jandrić je rekao da to omogućava da putnici, turisti i privrednici koji putuju u Srbiju ili izlaze iz naše zemlje provode znatno manje vremena na granici, a sve zahvaljujući saradnji policije, carine, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

On je naglasio da je primarni zadatak Uprave granične policije očuvanje bezbednosti granica Srbije i da ovakav način zajedničkog rada doprinosi njenom jačanju i boljoj opštoj sigurnosti svih građana unutar naše zemlje.

Prema njegovim rečima, povećanje obima međunarodne trgovine, turizma, kulturne i obrazovne razmene zahteva otvorenije granice i olakšanje trgovine, uz istovremeno zadržavanje visokog stepena sigurnosti na granicama.

Sistem integrisanog upravljanja granicom, kako je naglasio, osmišljen je na način da osigurava potpunu bezbednost državnih granica i omogući brz i nesmetan prelazak putnika i robe saradnjom svih graničnih službi.

Današnja akcija deljenja informativnih letaka putnicima na graničnim prelazima jedna je od aktivnosti kojom smo građane upoznali sa integrisanim upravljanjem granicom i pozvali ih da, ukoliko primete, prijave nepravilnosti u radu institucija koje ovaj sistem čine, rekao je Jandrić.

Prema njegovim rečima, ova aktivnost organizovana je u okviru projekta „EU podrška efikasnom upravljanju granicom“, koji finansira Evropska unija.

On je ukazao na to da osim primene od strane država članica EU, sistem integrisanog upravljanja granicom predstavlja prioritet i za države kandidate tokom pristupnih pregovora, i objasnio da su  efikasno upravljanje granicama i njihova stvarna bezbednost važan faktor procesa pridruživanja Srbije EU.

 

Zamenik direktora Uprave carina Srbije Duško Marinković rekao je da svaka granična služba ima specifičnu ulogu, ali da se, kao i kod svih složenih mehanizama, najbolji rezultati na granici ostvaruju zajedničkim delovanjem.

Nijedna služba ne može sama da spreči sve potencijalne opasnosti, niti može sama da ubrza promet. Samo zajedno, timskim radom, kroz integrisano upravljanje granicom, možemo unaprediti efikasnost za opšte dobro, istakao je on.

Marinković je naveo da je carinska služba nezaobilazna karika u lancu međunarodne trgovine kojoj je prioritet da pojednostavi i ubrza carinske procedure istovremeno štiteći društvo od svih potencijalnih zloupotreba.

Proces pregovora za pristupanje Srbije EU i otvaranje poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, obavezuju našu zemlju na prihvatanje i transponovanje u nacionalni pravni sistem evropskog zakonodavstva iz oblasti zaštite granica i graničnih kontrola.

U prethodnom periodu, EU je kroz Ugovor o sektorskoj reformi za integrisano upravljanje granicom obezbedila podršku Srbiji od 28 miliona evra, od čega je 22,86 miliona evra iznosila direktna budžetska podrška.

Zahvaljujući modernizovanoj infrastrukturi, opremi i nadzoru granice, kao i brojnim obukama, Ugovor o ovoj sektorskoj reformi unapredio je efikasnost i kvalitet rada Uprave granične policije i drugih graničnih službi.

Na taj način EU podržava kapacitete Srbije za efikasniju kontrolu njene granice, zaštitu nacionalne bezbednosti, za borbu u suzbijanju organizovanog kriminala i iregularnih migracija, dok se istovremeno osigurava nesmetan prelazak granice za putnike, robu i usluge.