Радна група за сигурно снабдевање о плановима у електроенергетском сектору

Радна група за сигурно снабдевање о плановима у електроенергетском сектору

29/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима представљени су извештаји о потрошњи енергената у термоелектранама, стању угља и мазута у резервама.

 

 

Такође, било је речи о пројекцијама производње електричне енергије за наредни период. Речено је и да је синоћ наставио са радом блок Б2, после хаварије која се догодила у понедељак, а ради се и на томе да се блок Б1 ускоро врати на мрежу, после пожара који је избио у недељу.

Како је речено, преносни капацитети функционишу без хаварија и кварова и систем је у потпуности расположив и сигуран.

Дистрибутивни систем, како је речено, функционише без већих проблема, са уобичајеним планираним искључењима због радова.

На седници је саопштено да су повећане залихе гаса у складишту Банатски двор, као и да су резерве енергената за топлане у Србији довољне до краја зимске сезоне и нема бојазни да ће доћи до прекида испоруке топлотне енергије.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромреже Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ „Колубара“, „Транспортгаса“, ЈП ПЕУ „Ресавица“, „Србија карго“ а. д.