Pristup zdravstvenim podacima preko portala i mobilne aplikacije

Pristup zdravstvenim podacima preko portala i mobilne aplikacije

29/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će građani ubuduće putem portala eZdravlje ili mobilne aplikacije moći da po prvi put pristupe delu svojih zdravstvenih podataka iz zdravstvenih ustanova koje su do sada integrisane.

 

Brnabić je u Vladi Srbije, gde je zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom prisustvovala prezentaciji pristupa zdravstvenim podacima pacijenata putem pomenutog portala i mobilne aplikacije, objasnila da će podacima preko portala moći da se pristupi već od danas, a za nekoliko dana to će biti moguće i putem mobilne aplikacije.

Ona je navela da sada izabrani lekari, putem informacionih sistema koje koriste u svakodnevnom radu, mogu pristupiti zdravstvenim informacijama svojih pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova.

Ovo je veliki, ali samo prvi korak u kompletnoj digitalizaciji zdravstva, ocenila je premijerka i dodala da je do sada u sistem uvezano 70 odsto zdravstvenih ustanova.

Tu su, kako je navela, najveće zdravstvene ustanove u tri najveća grada – Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uključujući Klinički centar Vojvodine, Univerzitetski klinički centar Srbije, Univerzitetski klinički centar Niš, devet instituta, 13 specijalnih bolnica, 20 opštih bolnica, četiri kliničko-bolnička centra, tri klinička centra, tri klinike i dve hitne pomoći.

Takođe, tu su i 21 zavod, 18 gerontoloških centara, 18 domova za stare i odrasle osobe, pet domova za decu i omladinu, jedan dom za slabovide i 145 od 158 domova zdravlja, precizirala je ona i najavila da ćemo do kraja prvog kvartala 2022. godine imati 100 odsto ustanova koje su obuhvaćene ovim sistemom.

U sistem će biti uvezane i privatne zdravstvene ustanove, rekla je premijerka, naglasivši da se u istoriji Srbije nikada više nije ulagalo u zdravstvo i da se u poslednjih nekoliko godina u obnavljenje i izgradnju infrastrukture u zdravstvu ulaže nešto više od jedne milijarde evra.

Takođe, ulažemo i u obrazovanje naših medicinskih radnika, zapošljavanje mladih lekara, medicinskih sestara i tehničara, podvukla je ona i podsetila na to da je juče predsednik Srbije uručio ugovore o radu za više od 700 najboljih studenata sa Medicinskog fakulteta i učenika srednjih medicinskih škola.

Brnabić je dodala da se ulaže i u plate zdravstvenih radnika u Srbiji, ističući da su one značajno povećane.

Naime, kako je navela, za medicinske sestre i tehničare u poslednjih deset godina plate su udvostručene, a za lekare podignute između 65 i 75 odsto, ali ni to nije dovoljno i nastavićemo sa time.

Ona je podsetila na to da je u svom ekspozeu navela da u mandatu ove vlade moramo da izvršimo digitalizaciju zdravstva kako bi ono bilo još efikasnije, kao i da svim građanima obezbedimo jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će im podaci iz svih zdravstvenih ustanova biti dostupni u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni.

Lončar je ukazao na to da će zahvaljujući pristupu zdravstvenim podacima mnogo toga moći na vreme da se prepozna, krene sa lečenjem i spreče komplikacije.

On je izrazio nadu da će i privatne zdravstvene ustanove ovo prihvatiti jer država nema nikakav problem sa tim da i privatnici imaju pristup podacima pacijenata, koji postoje u državnoj ustanovi.

Ministar je objasnio da će ovaj sistem omogućiti da, kada pacijent ode kod lekara u privatnoj praksi, ta ustanova ne mora da ponavlja analize, već će moći da vidi sve što je urađeno.