Stefanović obišao Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović”

Stefanović obišao Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović”

27/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović” u Batajnici, gde je istakao da je ta ustanova blago naše Vojske i da je nakon sastanka sa predsednikom Vučićem dogovoreno da se odvoji još osam i po miliona evra koji će biti iskorišćeni za unapređenje kapaciteta i proizvodnih procesa.

 

– Remontno vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ jedan je od najstarijih u našoj zemlji, sa počecima koji sežu čak u vreme Prvog svetskog rata. Ono što danas Vazduhoplovni zavod radi je remont naših aviona koje koristi Ratno vazduhoplovstvo, pre svega aviona tipa „Orao“ i „Super Galeb“, ali i remont helikoptera tipa „Gazela“.

– Ono što hoćemo da uradimo ovde i nakon sastanka sa predsednikom Vučićem dogovorili smo da se odvoje sredstva od oko osam i po miliona evra, koja će biti iskorišćena za unapređenje kapaciteta, renoviranja hale koja služi za vazduhoplovni program, za remont i popravku aviona i helikoptera, ali i za završetak farbare i unapređenja proizvodnih procesa – rekao je Stefanović.

 

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih problema je nedovoljna popunjenost kadrom, koja će se rešavati u narednom periodu.

– Zahvaljujući predsedniku Vučiću, uspeli smo sa januarskom platom da dobijemo treće povećanje za pripadnike Vojske, ali, naravno, ja ću se truditi da sa kolegama iz Ministarstva pronađemo načine da dodatno stimulišemo pre svega ljude koji rade u ovom remontnom zavodu, baš kao što smo to uradili u Vojnotehničkom institutu, kao što ćemo to uraditi i u remontnim zavodima u Čačku i u Kragujevcu – naglasio je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je naveo da se u tom Zavodu rade najsloženiji remonti naših aviona i helikoptera, ali i određeni proizvodi, koje je tokom obilaska imao prilike da vidi u Pogonu gumare, koji se rade za naše tenkove.

– Hoćemo da pokažemo da vodimo računa o radnicima, o onima sa srednjom stručnom spremom i o inženjerima, jer su oni esencija razvoja svih novih sredstava i remonta onih koje već imamo. Da bismo imali kvalitetnu upotrebu naših sredstava moramo da investiramo u održavanje. To pre svega podrazumeva kadar i zato ćemo pokazati da o ovim ljudima izuzetno brinemo. Takođe, zahvalan sam predsedniku na sredstvima koja su odvojena i koja će u naredne dve godine biti zajednički pokretač novog duha ovog Zavoda koji je, da kažem, jedan od blaga naše Vojske – rekao je ministar Stefanović.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa rukovodstvom Zavoda i generalom Žarkovićem, bilo je reči o konkretnim projektima koje moraju da se pokrenu nakon toga, ali i šta je to što može da se očekuje i u šta da se investira.

– Očekujem da Zavod dođe do kapaciteta da može da „izbacuje“, da tako kažem žargonski, bar dva do tri „Orla“ godišnje, dakle, da remontuje na takav način avione i tako ćemo imati pun kapacitet da sa gotovo 500 radnika možemo da vratimo nekadašnju staru slavu „Mome Stanojlovića“, a ovi ljudi koji imaju ogromno iskustvo jedno su od blaga naše Vojske koje ne smemo nikada da izgubimo – poručio je ministar Stefanović.

 

Ministar Stefanović, nakon referisanja, obišao je Pogon gumare, kao i pogon za remont i održavanje vazduhoplova.

Obilasku su prisustvovali i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković i direktor Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović” pukovnik Slaviša Pavlović.