Podrška „Unikredit banke“ očuvanju zaštićenih područja u Srbiji

Podrška „Unikredit banke“ očuvanju zaštićenih područja u Srbiji

27/12/2021 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i predsednik Izvršnog odbora „Unikredit banke Srbija“ Nikola Vuletić potpisali su danas Memorandum o saradnji, na osnovu kojeg će ta banka uložiti više od 13 miliona dinara u projekte unapređenja zaštićenih područja i očuvanja biodiverziteta u Srbiji u toku 2022. godine.

 

Vujović je istakla da je očuvanje prirode i prirodnih dobara od neprocenjivog značaja i navela da resorno ministarstvo svake godine ulaže značajna sredstva iz budžeta kako bi se unapredili uslovi u zaštićenim područjima, očuvala prirodna staništa, kao i flora i fauna.

U tom poslu, kako je poručila, znači i podrška privatnog sektora i svaka inicijativa koja je usmerena na ovaj društveno odgovoran cilj.

Ministarka je iskazala zahvalnost rukovodstvu „Unikredit banke“ na tome što su prepoznali značaj očuvanja prirode i što su odvojili 13 miliona dinara, koje će u narednoj godini uložiti u 11 zaštićenih područja u Srbiji.

Vujović je precizirala da će sredstva biti uložena u poboljšanje uslova u nacionalnim parkovima Kopaonik, Đerdap i Fruška Gora, specijalnim rezervatima prirode Peštersko polje, Carska bara i Karađorđevo, za spomenike prirode Slapovi Sopotnice, Lisine, Resavska pećina, Zvezdarska šuma i Bajfordova šuma.

Vuletić je objasnio da je „Unikredit banka“ sredstva za podršku zaštićenim područjima prikupila u novembru i decembru tekuće godine, tako što je od svakog realizovanog keš kredita i kredita za obrtna sredstva u vrednosti većoj od 200.000 dinara, izdvajala 2.000 dinara.

Prema njegovim rečima, sredstva su prikupljena kroz kampanju „20 godina se zajedno trudimo da pokrećemo dobre stvari“, povodom 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

On je ukazao na to da su održivi razvoj, energetska tranzicija i zeleno finansiranje već godinama u samom fokusu poslovanja ove banke.

 

Upravo zbog toga smo želeli da proslavu prvih 20 godina naše kompanije u Srbiji posvetimo ovoj temi, ali i da zajedno sa našim klijentima budemo pozitivan primer i ukažemo na značaj očuvanja životne sredine i prirodnih resursa naše zemlje, rekao je Vuletić.

On je precizirao da je za samo dva meseca prikupljeno više od 13 miliona dinara, koji će do kraja 2022. godine biti uloženi upravo u one programe kojima je podrška najpotrebnija.

Zahvalni smo Ministarstvu zaštite životne sredine na tome što je prepoznalo našu iskrenu posvećenost ovoj temi i što će nam tokom sledeće godine biti partner u nastavku ove inicijative, zaključio je predsednik Izvršnog odbora „Unikredit banke“.