Uhapšene četiri osobe zbog pranja novca

Uhapšene četiri osobe zbog pranja novca

26/12/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili četiri osobe zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca.

Uhapšeni su vlasnik poljoprivrednog gazdinstva N. R. (1983), vlasnica poljoprivrednog gazdinstva M. K. (1984), kao i Lj. R. (1960) i M. R. (1981), svi iz Niša, dok će protiv 38-godišnjeg muškarca biti podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog istog krivičnog dela.

Osumnjičeni N. R. je od decembra 2019. do 25. decembra 2021. godine lažno prikazao činjenice o gotovom novcu koji, kako se sumnja, vodi poreklo iz kriminalne delatnosti, tako što ga je integrisao u legalne tokove, otvorivši na svoje ime i ime M. K., kao i 40-godišnjeg muškarca poljoprivredna gazdinstva.

On je, takođe, otvorio i račune u bankama na koje je položio gotov novac u iznosu od 19.320.000 dinara.

Lj. R. se sumnjiči da je pomogla N. R. da prikrije nezakonito poreklo novca, tako što je sa njim sačinila lažni ugovor o poklonu u iznosu od 335.000 dolara, koji je on stavio na svoj privatni račun u banci, dok je on sa M. R. sačinio lažni ugovor o pozajmici od 170.000 dolara, koji je, takođe, stavio na svoj privatni račun.

Osumnjičeni N. R., M. K., Lj. R. i M. R. su uz krivične prijave privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.