Direktna avio-linija sa Indijom pospešila bi privrednu saradnju i turizam

Direktna avio-linija sa Indijom pospešila bi privrednu saradnju i turizam

24/12/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video-linka sa generalnim direktorom indijske kompanije „Interglob“ Rahulom Batijom, u čijem sastavu posluje najveća indijska avio-kompanija „Indigo“.

Selaković je istakao da je naša zemlja ponosna na tradicionalno prijateljstvo i odlične odnose koje ima sa Indijom.

On je posebno ukazao i na veoma dobre političke odnose, kontakte na visokom i najvišem nivou, napomenuvši da se u septembru i oktobru ove godine tri puta susreo sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Ministar je upoznao sagovornika sa ekonomskim reformama koje su sprovedene u Srbiji u poslednjih sedam godina, istakavši da je naša zemlja u poslednje dve godine najbrže rastuća ekonomija Evrope, kao i da je treću godinu zaredom lider u privlačenju stranih direktnih investicija.

S tim u vezi, ministar je izneo podatak da je Srbija privukla ukupno 61 procenat svih stranih direktnih investicija u čitavom našem regionu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je naša zemlja otvorena i da želi da privuče što veći broj indijskih kompanija, ukazujući na to da postoji dosta prostora za intenziviranje ekonomske i privredne saradnje.

Prema rečima Selakovića, dodatno olakšanje jeste činjenica da je Srbija od 2017. godine ukinula vize indijskim državljanima, i da to treba maksimalno iskoristiti.

Ministar je upoznao sagovornika i sa turističkim potencijalima naše zemlje – seoskim, banjskim i planinskim turizmom, Beogradom kao najbrže rastućom „siti brejk“ destinacijom, i pozvao ga da poseti Srbiju.

On je preneo da od ukidanja viza za indijske državljane beležimo konstantno povećanje broja turista iz te zemlje, kao i da bi direktni letovi iz indijskih gradova dodatno povezali naše države i doprineli razvoju privredne saradnje, turizma, ali i ukupnih odnosa Srbije i Indije.

Ministar je pozvao predstavnike avio-kompanije „Indigo“, koja je u sastavu kompanije „Interglob“, da razmotre mogućnost uspostavljanja direktnih letova za Srbiju, dodavši da je naša nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“ zainteresovana za dalju komunikaciju i razgovore o mogućnostima uspostavljanja saradnje za letove ka trećim državama.

Takođe, Selaković je upoznao sagovornika sa potencijalima Aerodroma „Nikola Tesla“, istakavši da je jedan od najbrže rastućih aerodroma u Evropi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.