Sporazum o većoj zastupljenosti francuskog jezika u školama u Srbiji

Sporazum o većoj zastupljenosti francuskog jezika u školama u Srbiji

22/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovnim ustanovama u našoj zemlji, koji ima za cilj da poveća obuhvat učenika koji će učiti taj jezik.

 

Ružić je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da je ovo treći po redu takav sporazum, nakon što je resorno ministarstvo potpisalo dva sporazuma 2017. i 2019. godine.

Sporazum, kako je objasnio, predstavlja spremnost za jačanje srpsko-francuske saradnje u oblasti obrazovanja i kontinuitet saradnje u oblasti nastave francuskog jezika u Srbiji.

On je konstatovao da dve zemlje povezuje tradicionalno prijateljstvo i da je zato važno da se još više radi na unapređenju odnosa, i ujedno iskazao zahvalnost Francuskoj na podršci Srbiji na polju evropskih integracija.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je frankofilna tradicija veoma prisutna u akademskom svetu, i podsetio na to da se u Srbiji dugo izučava francuski jezik u osnovnim i srednjim školama, kao i na visokoškolskim ustanovama.

Francuski jezik u Srbiji trenutno uči približno 69.000 učenika u 350 osnovnih škola, 27.000 đaka u 187 srednjih škola, kao i 215 učenika u pet škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, precizirao je Ružić, uz napomenu da se bilingvalna nastava odvija u sedam škola.

Košar je ukazao na to da se sa resornim ministarstvom radi na jačanju francuskog jezika u obrazovnom sistemu, te na obukama profesora.

U sporazumu se pominje mreža koja se tiče učenika viših razreda osnovnih škola i to nam daje okvir da nastavimo zajedničke napore na širenju francuskog jezika, poručio je on i naglasio da je zabeležen pad broja učenika koji izučavaju francuski jezik, ali da veruje da će se ta tendencija sada promeniti.

Ambasador je izrazio nadu da će studenti iz Srbije više dolaziti na studije u Francusku.