Srbija spremna da pomogne u vanrednim situacijama CG i RS

Srbija spremna da pomogne u vanrednim situacijama CG i RS

22/12/2021 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa generalnim direktorom Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a Crne Gore Miodragom Beševićem i direktorom Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milanom Novitovićem o nastavku saradnje u oblasti vanrednih situacija.

 

Vulin je tom prilikom poručio da je Srbija u svakom trenutku spremna da pomogne svakom ko od nje zatraži pomoć.

Na sastanku je istaknuta uspešna saradnja koja je kroz konkretne akcije dala dobre rezultate u spasavanju ljudi i njihove imovine u elementarnim nepogodama.

Sagovornici su ocenili da je Srbija lider na Balkanu po pitanju opremljenosti Sektora za vanredne situacije, što ga čini spremnim i sposobnim da pruži pomoć svima onima kojima je ona potrebna i koji je zatraže.

To se, kako su istakli, pokazalo i ovoga leta, tokom kojeg su vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije pružale nesebičnu pomoć u borbi sa vatrenim stihijama koje su zahvatile Republiku Srpsku, Severnu Makedoniju i Grčku.

Ocenjeno je da svaka zemlja na Balkanu na polju jačanja kapaciteta u borbi protiv prirodnih katastrofa treba da misli regionalno i svoje jedinice snaži ne samo da bi pomogla sebi, već i drugima.

 

Na sastanku je dogovoren dalji nastavak i jačanje saradnje, posebno kroz zajedničke obuke, ali je ukazano i na značaj zajedničkih vežbi, od kojih je posebno istaknuta taktička vežba zaštite i spasavanja „Sistem 2021“, u kojoj su pored srpskih vatrogasno-spasilačkih jedinica u vežbi na Drini učestvovali i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.