Obezbeđena dovoljna količina energenata, stabilizuje se elektroenergetski sistem

Obezbeđena dovoljna količina energenata, stabilizuje se elektroenergetski sistem

22/12/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavala je danas sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima na kojoj su predstavljani najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji.

 

Proizvodnja električne energije u termoelektranama ide ka dostizanju punog kapaciteta, svi blokovi su u sistemu, obezbeđen je dovoz dovoljne količine uglja sa kopova i povećana je potrošnja ovog energenta, rečeno je na sednici.

Prema informacijama iz JP EPS, u slučaju niskih temperatura i povećanih količina padavina, postoji plan za rešavanje eventualnih problema kako bi se sprečio zastoj u radu i ispad blokova sa mreže.

Na sednici je saopšteno da prenosni i distributivni sistemi funkcionišu bez problema, sa tekućim održavanjem, a smanjen je i uvoz električne energije, što je direktna posledica vraćanja u rad svih blokova u TENT-u i TE Kostolac.

Na sednici je razmatran plan o nabavci dodatnih količina energenata, kao i o snabdevenosti tržišta svim energentima.

Kada je reč o radu Beogradskih elektrana i toplana u Srbiji, daljinsko grejanje funkcioniše bez većih kvarova, a obezbeđena je i dovoljna količina energenata za nesmetan rad do kraja zimske sezone.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika Kabineta predsednice Vlade, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća „Srbijagas”, Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a.d, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve i RHMZ.