Učeničke zadruge potencijal za preduzetničko obrazovanje

Učeničke zadruge potencijal za preduzetničko obrazovanje

21/12/2021 Off By BERB

Foto: MPNTR

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je ovo ministarstvo u protekle dve godine izdvojilo 29 miliona dinara za unapređivanje rada učeničkih zadruga, koje su postale važan deo obrazovno-vaspitnog rada u školama i potencijal za preduzetničko obrazovanje.

 

Ružić je, na otvaranju prve konferencije o učeničkim zadrugama „Učeničke zadruge – mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika“, istakao da je broj ovih zadruga povećan i da ih danas imamo u ukupno 112 osnovnih i srednjih škola, i to nakon niza aktivnosti koje je Ministarstvo preduzelo na tom planu.

Do 2018. godine, u obrazovnom sistemu bilo je aktivno 55 učeničkih zadruga, naveo je prvi potpredsednik Vlade i dodao da je plan Ministarstva da do kraja 2023. godine bude osnovano 350 učeničkih zadruga, što je i predviđeno Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine.

Ministarstvo će, kako je poručio, i u narednom periodu nastaviti da podržava osnivanje i rad učeničkih zadruga dodelom finansijskih sredstava i savetodavnim radom.

On je napomenuo da su ove godine, na osnovu dva javna poziva, 43 osnovne škole u Srbiji dobile 9,8 miliona dinara za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad za različite projekte koje će realizovati u zadrugama.

Izrada predmeta različitih namena – šolja, suvenira, magneta, ukrasa, nakita, 3D štampanje, prodaja cveća, sušenje voća, presa za limenke, prerada i pakovanje voća i povrća, proizvodnja meda su samo neke od aktivnosti kojima se učenici u školama bave zahvaljujući razvoju zadrugarstva.

Na konferenciji su učestvovali direktori osnovnih škola i zadruga, koji su predstavili primere dobre prakse, razmenili iskustva u cilju podrške školama koje do sada nisu osnovale učeničke zadruge.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić predstavio je i novi pravilnik o učeničkim zadrugama, kojim je olakšano njihovo osnivanje i funkcionisanje.