Uhapšeno šest osoba zbog korupcije

Uhapšeno šest osoba zbog korupcije

18/12/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektorom poreske policije, po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili šest osoba, dok će protiv još dve biti podnete krivične prijave, zbog sumnje da su malverzacijama oštetile preduzeće „Toza Marković“ za oko 597.200.000 dinara.

 

Uhapšeni su bivša odgovorna lica „Toza Marković“ Kikinda V.I. (1959), N. I. (1985), M. K. (1983), D. V. (1979), odgovorno lice „MT Kikagradnja“ Kikinda N. J. (1985), kao i odgovorno lice „Keramika Jovanović“ J. J. (1993) iz Beograda, dok će protiv druga dva odgovorna lica te firme iz Zrenjanina biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Postoje osnovi sumnje da su četvorica bivših odgovornih lica „Toze Marković“ sa N.J. u saizvršilaštvu, izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, oštećenje poverilaca i pranje novca na štetu navedenog kikindskog privrednog društva koje je u većinskom vlasništvu JP „Srbijagas“, tj. Republike Srbije, na taj način što su za vreme prinudne blokade tekućih računa ”Toze Marković“, od januara 2018. do juna 2021. godine, sa drugim pravnim licima zaključili više štetnih ugovora.

Na osnovu ugovora su, kako se sumnja, tim pravnim licima neosnovano vršena plaćanja, knjižena odobrenja prilikom prodaje gotovih proizvoda, a od njih su kupljena i osnovna sredstva, druga dobra i usluge po znatno uvećanim cenama od tržišnih. Na taj način su naneli protivpravnu imovinsku štetu preduzeću ”Toza Marković“ Kikinda u iznosu od 597.196. 091 dinara.

Odgovorna lica privrednog društva „Keramika Jovanović“ Zrenjanin se sumnjiče da su, u saizvršilaštvu, u periodu 2017-2021. godine izvršili krivično delo poreska utaja, na taj način što su u nameri izbegavanja plaćanja poreza, zaključenim simulovanim pravnim poslom kupoprodaje udela preduzeća „Keramika Jovanović“, utajili obavezu poreza na prihode od kapitala u ukupnom iznosu od 38.864.644 dinara i za taj iznos oštetili budžet Republike Srbije.

Novcem stečenim iz kriminalnih radnji, dve osumnjičene osobe protiv kojih će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku i za krivično delo pranje novca, kupile su nepokretnosti.

Uhapšenim osobama je određeno zadržavanje do 48 časova i one će, uz krivičnu prijavu, biti privedene nadležnom tužilaštvu.