Poseta Francuskoj izuzetno uspešna

Poseta Francuskoj izuzetno uspešna

17/12/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je poseta Francuskoj bila izuzetno dobra i korisna i da je sa zvaničnicima te zemlje razgovarao o razvoju odnosa na političkom i ekonomskom planu, saradnji u oblasti kulture, ali i o situaciji u regionu.

 

Selaković je na kraju dvodnevne posete Francuskoj rekao da se glas Srbije danas u Parizu mnogo pažljivije sluša, što je rezultat politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ličnog odnosa sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

On je naveo da je najvažniji deo njegove posete bio susret sa ministrom inostranih poslova Francuske  Žan-Ivom Le Drijanom, koji je pokazao veliku spremnost da sasluša ono što su pitanja od značaja za Srbiju i koji je odao priznanje našoj zemlji na uspesima u reformskom procesu poslednjih godina.

Ponosimo se ne samo našim nekadašnjim istorijskim savezništvom, već i onim što danas Francuska i Srbija rade, naročito na polju jačanja ekonomske i trgovinske saradnje, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, u prvih deset meseci ove godine ostvarili smo ekonomsko-trgovinsku razmenu u vrednosti od 1,1 milijardi evra, tako da ćemo do kraja ove godine sigurno doći do 1,3 milijarde evra.

Selaković je naveo da je imao dobre sastanke i sa francuskim parlamentarcima, kako sa članovima Senata, tako i sa članovima Narodne skupštine.

On je, povodom privredne saradnje, ukazao na to da su francuski investitori sve prisutniji na srpskom tržištu, a da se u toku posete Francuskoj sastao se i sa generalnim direktorom francuske kompanije „Vansi“, koja je dobila koncesiju za upravljanje aerodromom u Beogradu.