Francuska podržava Srbiju na njenom evropskom putu

Francuska podržava Srbiju na njenom evropskom putu

17/12/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, razgovarao je sinoć u Parizu sa ministrom za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan-Ivom Le Drijanom.

Selaković je u obraćanju novinarima, nakon sastanka u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, istakao da su bilateralni odnosi između dve zemlje sve bolji, posebno zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

On je naglasio da je Srbija privukla više od 80 odsto francuskih investicija u regionu i da će bilateralni i ekonomski odnosi između dve zemlje i dalje jačati.

U Srbiji uspešno posluje sve više francuskih firmi, među kojima su „Suez, Alstom i Vansi“, podsetio je ministar i preneo da je postignut dogovor o tome da se nastavi saradnja na postojećim projektima i da se proširi na nove.

Šef srpske diplomatije je posebno iskazao zahvalnost svom francuskom kolegi na pomoći koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Le Drijan je preneo da je posebno zadovoljan ekonomskom saradnjom sa Srbijom, i poručio da će se ona i dalje produbljivati.

On je, čestitajući na otvaranju Klastera 4 u pregovorima sa EU, poručio da Francuska podržava Srbiju na evropskom putu i da će nova poglavlja biti otvorena kada Srbija ostvari dalji napredak u pravosuđu, vladavini prava i energetici.

Le Drijan je pozvao Beograd i Prištinu da nastave pregovore do pronalaženja rešenja koje bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude pravno obavezujući sporazum.

Francuska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH prema Dejtonskim principima. Zapadni Balkan je izuzetno važan za nas i tokom predsedavanja Francuske EU u junu 2022. organizovaćemo konferenciju o Zapadnom Balkanu, najavio je francuski šef diplomatije.

Selaković sutra završava posetu Francuskoj razgovorom sa predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.