Saradnja Srbije i Francuske beleži konstantan napredak

Saradnja Srbije i Francuske beleži konstantan napredak

16/12/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Francuskoj sastankom sa predstavnicima oba doma Nacionalne skupštine te zemlje, na kojem je istakao da dve zemlje povezuje istorijska bliskost i prijateljstvo.

 

Selaković je ukazao na to da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije.

U razgovoru sa senatorima i poslanicima, ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ukupna saradnja dveju zemalja beleži konstantan napredak i da je politički dijalog odličan, dodavši da je Srbija, u skladu sa strateškim partnerstvom, opredeljena za dalje unapređivanje odnosa sa Francuskom.

Svedočimo intenziviranju naših odnosa, koje je nastupilo nakon posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine, kada je i partnerstvo dveju zemalja dobilo na snazi, istakao je Selaković i dodao da je saradnja naročito intenzivirana u oblasti ekonomije.

 

Ministar je ukazao na to da je Francuska veoma važan ekonomski partner i sve više prisutna kao investitor u Srbiji, dodavši da posebno raduje to što francuski privrednici u kontinuitetu pokazuju interesovanje za poslovanje u našoj zemlji.

On je naglasio da je Srbija privukla čak 80 odsto francuskih investicija u čitavom regionu, pri čemu je poručio da je naša zemlja posvećena stabilnosti, ekonomskom razvoju i povezivanju Zapadnog Balkana.

Šef srpske diplomatije je informisao sagovornike o inicijativi predsednika Srbije „Otvoreni Balkan“, čiji su značaj do sada prepoznale Albanija i Severna Makedonija.

Selaković je upoznao sagovornike i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je jedini put za postizanje održivog rešenja upravo dijalog i da Beograd, bez obzira na opstrukcije Prištine, ostaje dosledno na toj poziciji.

On je izrazio zahvalnost Francuskoj na podršci koju pruža napretku naših evrointegracija, pri čemu je ocenio da je nedavno otvaranje klastera valorizacija reformi koje je sprovela Srbija.

Šef srpske diplomatije je najavio da će naša zemlja nastaviti da radi još dinamičnije na reformskom procesu, pri čemu je izrazio nadu da će to dovesti do otvaranja novih klastera, posebno tokom predstojećeg predsedavanja Francuske Savetu EU.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, Selaković je ukazao na to da je ona intenzivirana u proteklih nekoliko godina, prenevši da bi bilo od velikog značaja da predsednik Senata Žerar Larše, kao i senatori i poslanici, u narednom periodu posete Srbiju.