Sastanak Stefanovića sa komandantom NATO Združenih snaga Napulj admiralom Burkom

Sastanak Stefanovića sa komandantom NATO Združenih snaga Napulj admiralom Burkom

16/12/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom NATO Združenih snaga Napulj admiralom Robertom Burkom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

 

Ministar Stefanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa  Komandom združenih snaga Napulj, ocenjujući da Republika Srbija sarađuje sa svim partnerima na krajnje transparentan način.

Ministar je istakao dobru saradnju KFOR-a i Vojske Srbije, ali i izrazio zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog jednostranih poteza privremenih prištinskih institucija. On je podsetio da je KFOR, čije je delovanje u nadležnosti Komanda združenih snaga Napulj, prema Rezoluciji SB 1244 i Vojnotehničkom sporazumu, ključni garant bezbednosti na Kosovu i Metohiji, čije se nadležnosti ne mogu prenositi.

– Očekujemo da KFOR, u skladu sa dodeljenim mandatom, nastavi sa svojom statusno neutralnom misijom, da deluje preventivno i obezbedi sigurnost i stabilnost svim građanima Kosova i Metohije i da nastavi da intenzivno sarađuje sa Vojskom Srbije – naglasio je ministar.

 

Admiral Burk istakao je da NATO visoko ceni svoje partnerstvo sa Srbijom i dostignuti nivo komunikacije Vojske Srbije sa KFOR. On je iskazao spremnost za nastavak zajedničkog rada na bezbednosti i stabilnosti u regionu i naglasio da Srbija određuje dinamiku, opseg, intezitet i fokus saradnje sa NATO.

Ministar Stefanović naveo je da Srbija aktivno učestvuje u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir NATO, čiji je deo već 15 godina, i da je veoma zadovoljna postignutim rezultatima.

– Smatram da smo pouzdan partner u okviru Programa, koji je posvećen zajedničkim ciljevima očuvanja kolektivne bezbednosti i unapređenja sopstvenih odbrambenih kapaciteta. Reč je o optimalnom okviru naše saradnje sa NATO, jer kao vojno neutralna zemlja, mi ne težimo članstvu u Alijansi, niti bilo kom drugom vojnom savezu – rekao je Stefanović.

Ministar i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas popodne i ceremoniji primopredaje dužnosti šefa NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu između brigadnog generala Tomazo Vitalea i brigadnog generala Antonela Zanitija.  kojoj je prisustvovao i komandant Združenih snaga Napulj admiral Burk.

 

Ministar Stefanović zahvalio se brigadnom generalu Tomazu Vitaleu na njegovom angažovanju i razumevanje osetljivosti dužnosti, koju je obavljao u Beogradu, a koji su imali veliki značaj u pogledu izgradnje poverenja u našim odnosima, što, kako je rekao, s obzirom na istoriju naših odnosa, svakako nije lak zadatak.

Poželevši uspeh na novoj dužnosti generalu Zanitiju, istakao je da je uveren da i novi šef Vojne kancelarije razume svu osetljivost odnosa Republike Srbije sa NATO i pozvao ga da se sva pitanja od zajedničkog interesa rešavaju na najbrži mogući način i uz uzajamno uvažavanje, otvoren i iskren dijalog, jer se, kako je rekao, samo tako može graditi sigurna budućnost na prostoru u kojem živimo.

Obraćajući se na ceremoniji, general Burk je ponovio da je Srbija važan partner.

– Ceremonije primopredaje dužnosti su deo duge vojne tradicije čiji je cilj da simbolizuje kontinuitet, kao i obostranu posvećenost nekom cilju većem od nas samih. One nam daju priliku da razmislimo i osvrnemo se na to šta dobijamo kad radimo zajedno ka zajedničkom cilju – rekao je Burk.

Odlazeći šef NATO Vojne kancelarije za vezu brigadni general Tomazo Vitale istakao je da već druga poseta admirala Burka Srbiji ukazuje na značaj koji je uvek pridavao ovoj zemlji i da će Srbiju uvek nositi u srcu.

– NATO vidi Srbiju kao cenjenog i poštovanog partnera koji igra ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu, što je jasno i glasno potvrđeno ove godine na nedavno održanom samitu u Briselu. Mnogo toga je učinjeno zajedno otkad se Srbija pridružila programu Partnerstvo za mir i sve to je urađeno uz potpuno poštovanje proklamovane politike vojne neutralnosti Srbije, a u skladu sa osnovnim načelom naših partnerstava – rekao je general Vitale, poželvši Srbiji budućnost punu mira, stabilnosti i prosperiteta, uz uspešno partnerstvo s NATO-om, kao i u okviru evropske porodice, kojoj kako je ocenio Srbija nesumnjivo pripada.

Brigadni general Antonelo Zaniti je, posle ceremonijalnog prijema dužnosti, rekao da NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu igra ključnu ulogu u unapređenju saradnje i dijaloga između NATO-a i Republike Srbije, jedne, kako je naglasio – divne zemlje sa bogatom istorijom i kulturom.

– Mislim da će napori Kancelarije da podrži razvoj naše saradnje u vojnom, civilnom, naučnom i diplomatskom domenu biti od koristi za jačanje procesa stabilizacije regiona – istakao je general Zaniti.