Izabran predstavnik Srbije na Trijenalu u Milanu 2022. godine

Izabran predstavnik Srbije na Trijenalu u Milanu 2022. godine

15/12/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su komesarka i Stručni savet za pripremu nastupa Srbije na predstojećoj 23. međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu 2022. godine doneli odluku da našu zemlju na ovoj prestižnoj manifestaciji predstavlja projekat „Infinity of Structure“ autorskog tima, čiji je nosilac Ivan Mangov.

 

Ova odluka doneta je nakon sprovedenog javnog konkursa, a uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa.

Prema mišljenju Komisije projekat „Infinity of Ѕtructure” u potpunosti je odgovorio na postavljene konkursne zadatke i kriterijume, koji podrazumevaju umetničku vrednost i autentičnost, idejnu celovitost, promišljenost umetničke ideje u kontekstu opšte teme Trijenala, umetničku i tehničku razrađenost ideje, mogućnost realizacije, kao i budžetska usklađenost sa realizacijom.

Pored Ivana Mangova, članove autorskog tima čine profesor Marko Lađušić, multimedijalni umetnik, Aleksandar Vac, keramičar, Marko Todorović, multimedijalni umetnik i Dorian Jovanović, muzičar.

Komisija je pregledala ukupno 36 predloga, od kojih su u najuži izbor ušla tri projekta.

Komisija je radila u sastavu: imenovana komesarka i v. d. direktora Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu Biljana Jotić i predsednik Stručnog saveta i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milorad Mladenović.

Članovi Saveta bili su istoričarka umetnosti i umetnička direktorka „Drina galerije“ u Beogradu Nataša Radojević, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku Marija Radisavčević i umetnica i docentkinja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Univerzita u Prištini Anđela Mujčić.

Takođe, članovi su bili i saradnik u Muzeju nauke i tehnike i predavač na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd Dejan Vračarević, kao i umetnica i docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Jovanka Stanojević.