Angažovani svi resursi za pokretanje kapaciteta u TENT-u

Angažovani svi resursi za pokretanje kapaciteta u TENT-u

13/12/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je prilikom obilaska Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu da je trenutno 30 odsto ukupnog kapaciteta elektroenergetskog sistema van pogona, ali da će se tokom dana taj procenat smanjivati i da se u naredna dva dana očekuje stabilizacija situacije.

 

Mihajlović je navela da je važno da građani dobiju sve informacije o stanju elektroenergetskog sistema, čiji rad je ugrožen zbog vremenskih nepogoda.

Dobro je što hidroelektrane rade odlično, kao i vetroelektrane. Otežani uslovi su u „Elektroprivredi“ i distributivnom sistemu. Što se tiče EMS-a, tu nema problema. Najveći problemi su i dalje u Loznici, Kraljevu, Valjevu, Užicu i Čačku. Više od 2.000 trafo-stanica je van pogona i od sinoć svi resursi i kapaciteti su u funkciji rešavanja tih problema. Zajedno radimo svi, i Ministarstvo, EPS, EDS, EMS, kao i druga ministarstva i javna preduzeća. „Putevi Srbije“ pomažu da se dopre do dalekovoda i trafo-stanica koje su u kvaru, istakla je Mihajlović.

Ona je naglasila da država čini sve da pomogne da pogoni u TENT nastave da rade, a da se pokrenu oni koji su imali problema sa dopremanjem uglja.

Sinoć smo na radnoj grupi dogovorili hitnu isporuku dodatnih količina mazuta kako bismo što pre pokrenuli blokove u TENT-u koji su van pogona zbog zastoja u dopremanju uglja. Uz veliko zalaganje svih u Ministarstvu i Vladi obezbedili smo u toku noći 50 cisterni mazuta i isporuke se nastavljaju. Hvala i NIS-u na efikasnosti i „Beogradskim elektranama“ na obezbeđenim autocisternama, kao i „Putevima Srbije“, koji su čistili put do Obrenovca, hvala policiji koja je obezbedila pratnju za konvoje cisterni, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je napomenula da je u kriznim situacijama, kakva je trenutno, prioritet da se sistem stabilizuje, a da se nakon toga analizira funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da ekipe EPS-a neprestano rade na otklanjanju problema.

Problemi koje imamo su juče nastali  zbog snega i mraza i zastoja u bunkerima. Problemi su nastali jer trenutno imamo ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta. Čistimo bunkere i nadamo se da već nešto posle podneva krene stabilizacija situacije, izjavio je Grčić.