Stvaramo napredno i ekonomski uspešno društvo

Stvaramo napredno i ekonomski uspešno društvo

13/12/2021 Off By BERB
Foto: mpn.gov.rs
Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić otvorio je danas drugu investicionu konferenciju Srbije na „Ekspo 2020 Dubai” u Dubaiju.

 

Ružić je tom prilikom izrazio uverenje da će predstavljanje potencijala naše zemlje za ulaganja u različite oblasti privući pažnju novih investitora, koji će uvideti prednosti ulaganja u Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da u eri savremenih tehnologija i digitalizacije, Srbija nastoji da ojača svoju poziciju u oblasti inovacija i zato sprovodi niz podsticajnih mera.

Na vreme smo prepoznali i značaj inovacija i veštačke inteligencije i prva smo zemlja u regionu Jugoistočne Evrope koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije. Usvojili smo niz strateških dokumenata koji su temelj i pravac za unapređivanje inovativne i naučne delatnosti, naglasio je Ružić.

Prema njegovim rečima, ulaganja u inovacije i e-mobilnost sa sobom donose i unapređenje obrazovanja i nauke, kao i saradnju kompanija sa obrazovnim sistemom i institucijama u Srbiji, a sve to zajedno je ključ za kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva.

Ružić je, na investicionoj konferenciji, predstavio i dualni sistem obrazovanja u Srbiji koji obezbeđuje efikasniji odgovor sistema obrazovanja na potrebe privrede i tržišta rada, tehnološke promene i potrebe za novim kompetencijama.

Naš nacionalni model dualnog obrazovanja pokazao se kao koristan, fleksibilan i perspektivan. Sve više kompanija koje dolaze postavljaju kao uslov razvijen sistem dualnog obrazovanja, a njihovo opredeljivanje za Srbiju kao zemlju u kojoj žele da proširuju proizvodni proces govori o tome da nacionalni model dualnog obrazovanja ide u pravom smeru, istakao je Ružić.

Tokom boravka na „Ekspo 2020 Dubai“ delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imaće više sastanka i prezentacija u Paviljonu Srbije.