Uhapšen direktor italijanske kompanije koja je gradila i Kulu u Beogradu na vodi

Uhapšen direktor italijanske kompanije koja je gradila i Kulu u Beogradu na vodi

08/12/2021 Off By BERB

Izvor: Vijesti, N1 Beograd/Foto: Beoinfo

 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva sinoć je, u Crnoj Gori, uhapšen Antonio Fakineti jedan od direktora italijanske komapnije Pizzarotti koja je bila glavni izvođač radova na projektu Portonovi u Kumboru, objavile su danas podgoričke Vijesti. Ova italijanska kompanija, inače, još 2018. potpisala je ugovor za izgradnju Kule Beograd u Beogradu na vodi. 

 

Lisice na ruke direktora kompanije Pizzarotti stavili su, navode Vijesti, pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Drugi direktor ove italijanske firme Stefano Beatricoti nalazi se u Italiji.

Italijanska firma je navodno izvukla više od 21 milion evra iz Crne Gore preko povezanih firmi, dok je, kako navode Vijesti, podizvođačima koji su bili angažovani na projektu ostala dužna milionske svote.

Angažman u Srbiji

Kompanija Pizzarotti je, pre tri godine, potpisala ugovor i sa kompanijom Belgrade Waterfront (Beograd na vodi ) čime je italijanska firma postala glavni izvođač radova na Kuli Beograd, od 40 spratova.

Tada je saopšteno da je Pizzarotti „jedna od najznačajnijih italijanskih kompanija u građevinskom sektoru, koja postaje lider na međunarodnom tržištu kada su u pitanju veliki i kompleksni građevinski poduhvati, kao i veliki infrastrukturni projekti“.

Pomenuto je i da se, među najznačajnijim projektima kompanije, izdvajaju Portonovi Resort Montenegro u Crnoj Gori, kao i neboderi Marriott AC Hotel, 1 Seaport i 45 Broad Street u Njujorku, SAD.

Problemi od ranije

Vijesti su, kako se navodi u današnjem tekstu podgoričkog lista, ranije pisale o poslovnim odnosima investitora projekta Portonovi u Kumboru kompanije Azmont, glavnog izvođača radova – italijanske kompanije Pizzarotti i većeg broja domaćih i stranih firmi koje su kao podizvođači angažovani na tom projektu, već duže vrijeme ima dosta problema, među kojima su i problemi isplate novca podizvođačima za obavljene radove.

To je, kako se navodi, Vijestima potvrđeno nezvanično od više domaćih i stranih kompanija koje su kao podizvođači bile ili su i dalje angažovane na gradnji luksuznog turističkog kompleksa koji azerbejdžanski investitori grade na mestu nekadašnje vojne kasarne.