SAD označile Veselinovića i Radoičića za vođe organizovane kriminalne grupe

SAD označile Veselinovića i Radoičića za vođe organizovane kriminalne grupe

08/12/2021 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd/Foto: Beta

 

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu. Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Ministarstvo finansija SAD, takođe, ukazuje da je ta organizovana kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući i podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. godine da dozvole njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i drugi slučaj podmićivanja kosovskih graničnih bezbednosnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće bezbedan prolaz krijumčarima.

Od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbede političke pobede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, kao i gde mogu da se bave svojim nelegalnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružali vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Dodaje se, da bi političari, takođe, nagradili braću Veselinović radeći na tome da im daju najbolje infrastrukturne ugovore.

Od kraja 2017, Veselinović i Žarko su davali donacije da bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima.

Žarko je bio jedan od vođa u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj organizaciji, učestvujući zajedno sa bratom i ostalima u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja drugih kompanija, u njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima, kao i u projektima razvoja telekomunikacija.

Dodaje se i da su Veselinović i njegova grupa optuženi za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, lidera partije Sloboda, demokratija pravda, u januaru 2018. godine.

Veselinović i njegovi saradnici u kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić svi su imenovani u optužnici za ubistvo Ivanovića za svoju ulogu u njemu.

U saopštenju se navodi da je Radoičić bio Veselinovićev zamenik i čak je bio lider te organizovane kriminalne grupe kada se Veselinović na kratko povukao. Radoičić, potpredsednik Srpske liste, takođe je bio, kako se dodaje, glavni za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi.

Braća Veselinović i Radoičić su označeni po izvršnom nalogu 13818 da su stranci koju su ili su bili lideri ili zvaničnici entiteta, uključujući i neki vladin entitet, koji je bio umešan, ili čiji članovi su bili umešani, u korupciju, uključujući i otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili eksploatacijom prirodnih resursa, ili mito u vezi sa njihovim poslovima.

Bojić je označen da je materijalno pomagao, sponzorisao ili obezbedio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robu ili usluge za Veselinovića.

Pored toga, Ministarstvo finansija SAD je označilo devet saradnika koji su radili za ili u ime Veselinovića: Rosić, Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

Takođe, označene su četiri firme čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Veselinović: Inkop DOO Ćuprija (Srbija), Civija komerc (Srbija), S.Z.T.R. Prizma B.I. (Kosovo), Ferari Preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A. (Kosovo).

Ministarstvo finansija SAD označio je tri firme čiji je vlasnik ili ih kontroliše Inkop: Betonjerka D.O.O Aleksinac (Srbija), Dolly Bell D.O.O (Novi Beograd, Srbija), Novi Pazar – Put D.O.O (Novi Pazar, Srbija).

Označena su i dva entiteta čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Žarko Veselinović: Žarko Veselinović B.I, S.T.R Kristal (Kosovo) i Nautikacentar D.O.O (Hrvatska).

Takođe su označene tri firme čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Stević: D.O.O Rad 028 Zvečan (Srbija), Radule Stević B.I., P.T.P. Rad (Kosovo), Rad D.O.O (Kosovo).

Označeno je i sedam entiteta čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Nedeljković: Markom Metal Commerce D.O.O Zvečan (Srbija), Metal-Robna kuća (Srbija), Siniša Nedeljković B.I., P.T.P. Metal (Kosovo), P.P. Robna kuća Metal B.I. (Kosovo), Farma Izvori B.I. (Kosovo), Robna kuća Metal D.O.O. (Kosovo) i
Siniša Nedeljković I.B. (Kosovo).

Označene su i dve firme koje je kontrolisao ili im je bio vlasnik Miljan Radisavljević: D.O.O MM Kom Inter Blue Donji Jasenovik (Srbija), P.P. Babudovac B.I. (Kosovo).

Ministarstvo finansija SAD je označilo i tri firme čiji su vlasnici ili su ih kontrolisali drugi članovi ove organizovane kriminalne grupe: D.O.O Babudovac Brnjak (Srbija), čiji je vlasnik ili ju je kontrolisao Miljojko Radisavljević, zatim Garac Inženjering O.O.D (Bugarska), čiji je vlasnik ili ju je kontrolisao Radojčić i Radovan Radić B.I., P.P, Eu Rr Gradnja (Kosovo), čiji je vlasnik ili je kontrolisao Radić.

Odeljenje za spoljne poslove Ministarstva finansija SAD je označilo 16 individua i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i na Zapadnoj hemisferi prema izvršnom nalogu 13818 na čijoj meti su oni koji su počinili korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

„Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku sa efektima masovne destabilizacije po vladavinu prava i demokratiju. Ministarstvo finansija SAD će nastaviti da agresivno prekida veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti, posebno onih na funkcijama koji imaju poverenje javnosti“, poručio je direktor Kancelarije za kontrolu strane imovine Andrea Gacki.