Brojni programi saradnje Vlade Srbije sa UNICEF-om

Brojni programi saradnje Vlade Srbije sa UNICEF-om

07/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da je misija UNICEF-a najuzvišenija i najlepša moguća i poručila da je Srbija bila i ostaje posvećena ispunjavanju svojih obaveza iz Konvencije o pravima deteta.

 

Brnabić je na obeležavanju 75 godina UNICEF-a u Muzeju savremene umetnosti istakla da Vlada Srbije sa misijom UNICEF-a ima brojne programe saradnje.

Samo neki od njih su da deca imaju kvalitetno obrazovanje i jednak pristup, prevencija nasilja nad decom, uspostavili smo sistem onlajn nastave i obezbedili da deca iz marginalizovanih grupa imaju internet i računare kako bi je pratili, navela je Brnabić.

Premijerka je ukazala da je u saradnji sa sedam ministarstava i Kancelarijom za IT i eUpravu pokrenuta i platforma “Čuvam te” za prevenciju nasilja nad decom.

Vlada Srbije posvećena je ostvarivanju važnog cilja da svako dete ima jednako pravo na srećno detinjnstvo, ljubav, igru i učenje, napomenula je premijerka.

Ona je zahvalila direktorki UNICEF-a u Srbiji Dejani Kostadinovoj na saradnji Vlade Srbije i UNICEF-a, kao i supruzi predsednika Republike Tamari Vučić, na angažovanju kroz nacionalni program za lečenje retkih bolesti.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova podsetila je  da je glavna misija te organizacije da svako dete ima jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i podršku mentalnom zdravlju.

Kostadinova je podsetila da je Jugoslavija 1947. godine uspostavila saradnju sa tom organizacijom, koja je slala podršku za decu posle Drugog svetskog rata.

Ona je ukazala da je pandemija koronavirusa bila poseban izazov, pogoršala je siromaštvo i uvećala nejednakosti, a najviše je pogodila najmlađe, posebno decu iz marginalizovanih grupa.

Sada je prilika da ponovo osmislimo svet kakav želimo za našu decu. Mi u UNICEF-u želimo svet bez zanemarivanja, zlostavljanja i rodnog nasilja, poručila je Kostadinova.

U saradnji sa Vladom Srbije, podsetila je ona, sarađivali smo da se obezbedi jednak pristup obrazovanju za svu decu, posebno onu iz najranjivijih grupa, da bi premostili digitalni jaz, ali i na programima da mladima pomognemo da steknu veštine i pripreme se za tržište rada u 21. veku.

Kostadinova je istakla i da je misija UNICEF-a pomogla distribuciju skoro pola miliona vakcina protiv koronavirusa.